A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Добросусідство власників та користувачів земельних ділянок

Дата: 03.02.2021 16:27
Кількість переглядів: 1073

Фото без опису

Добросусідство власників та користувачів земельних ділянок

 

Поняття та зміст добросусідства розкритий у главі 17 Земельного кодексу України (далі - ЗК України).

Зміст добросусідства полягає в тому, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей.

Наприклад, це можуть бути такі незручності:

  • затінення від будинків, гаражів, дерев, інших насаджень;
  • задимлення внаслідок спалювання відходів;
  • неприємні запахи;
  • шумове забруднення та інші незручності.

Сторони сусідніх земельних ділянок зобов’язані не вчиняти перепон, які б могли перешкоджати цільовому використанню сусідніх земельних ділянок (цільове призначення земельної ділянки вказується в державному акті на право власності на земельну ділянку або в договорі оренди земельної ділянки) та не допускати негативний вплив на сусідню земельну ділянку, який є не припустимим.

Прикладом незаконного впливу на сусідню земельну ділянку є втрата можливості власником або землекористувачем будувати будинок, інші господарські будівлі та споруди, що є перепоною для використання земельної ділянки за її цільовим призначенням. Або ж зелені насадження, які ростуть на сусідній земельній ділянці чи на межі ділянок та затіняють ділянку сусіда створюючи незручності у вирощуванні городини.

Суб’єктами відносин добросусідства є як власники земельних ділянок, так і землекористувачі Тобто правила про добросусідство розповсюджуються як на власників земельних ділянок, так і на осіб які мають інше речове право на землю, зокрема право постійного користування земельною ділянкою, орендиемфітевзису, суперфіцію тощо.

При здійсненні своїх прав особа зобов’язана утримуватися від дій, які можуть певним чином порушити права інших осіб, завдати шкоду довкіллю або культурній спадщині, не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах (стаття 13 Цивільного кодексу України).

Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель (обмін земельних ділянок, раціональна організація територій, дотримання сівозмін, встановлення, зберігання межових знаків тощо) (частина третя статті 103 ЗК України).

Стаття 105 ЗК України передбачає право власників та землекористувачів земельних ділянок відрізати корені та гілки дерев і кущів, які проникають з сусідньої земельної ділянки, у випадку, якщо таке проникнення є перепоною для використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Коли дерева ростуть на межі сусідніх земельних ділянок то вони, а також плоди цих дерев належать власникам сусідніх ділянок у рівних частинах і кожен з сусідів має право вимагати ліквідувати такі дерева (крім випадку, якщо вони служать межовими знаками і не можуть бути замінені іншими межовими знаками). Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах. У випадку коли один сусід відмовляється від своїх прав на дерево, витрати на ліквідацію повинен нести той сусід, який вимагає ліквідації цього дерева (стаття 109 ЗК України).

Під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення, згідно з державними будівельними нормами (ДБН), які вступили в дію 01 жовтня 2019 року, відстань від межі суміжної земельної ділянки до висаджених кущів, має становити 1 м., до стовбурів дерев — від 4 до 6 м. залежно від крони, але не менше половини її діаметру.

Відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень.

Особа, винна у самовільному знищенні чи пошкодженні зелених насаджень, що розміщені на території суміжної земельної ділянки, може понести цивільну відповідальність у виді відшкодування в повному обсязі шкоди, завданої майну іншої особи (стаття 22 Цивільного кодексу України). Крім того, відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень передбачена статтею 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення у виді накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 гривень).

 

Відділ “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

 Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь