A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА Як визнати особу безвісно відсутньою або оголосити померлою?

Дата: 29.08.2019 11:18
Кількість переглядів: 2210

Фото без опису

Як визнати особу безвісно відсутньою або оголосити померлою?

 

Тривала відсутність фізичної особи в місці її проживання може мати ряд негативних наслідків як для третіх осіб, так і для майна самої фізичної особи. Саме для запобігання таким наслідкам Цивільним кодексом України надано можливість зацікавленим особам, в установленому порядку, визнати фізичну особу безвісно відсутньою.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 Цивільного кодексу України, для визнання фізичної особи безвісно відсутньою повинні бути наявними наступні умови:

- відсутність протягом одного року в місці постійного проживання фізичної особи;

- відсутність відомостей в місці такого проживання про фізичну особу протягом року;

- неможливість установлення місця перебування фізичної особи (в такому разі відповідно до ч. 2 ст. 43 Цивільного кодексу України, початком її безвісної відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були одержані такі відомості, а в разі неможливості встановити цей місяць – перше січня наступного року.

 

Оголошення особи померлою на відміну від визнання особи безвісно відсутньою, можливе, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років (ч. 1 ст. 46 Цивільного кодексу України).

Хоча є обставини, коли це можна зробити і раніше:

- якщо особа пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку – протягом шести місяців;

- за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру – протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Фізична особа визнається померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Оголошення померлою особи, яка пропала в зоні бойових дій.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Цивільного кодексу України, суд може оголосити особу померлою, яка пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями через два роки від дня закінчення воєнних дій, але в разі, коли є конкретні обставини (був бій, і не повернувся, пішов у розвідку і не повернувся тощо), то в такому разі, особа може бути оголошена померлою після спливу шести місяців, не раніше.

Варто наголосити, що відповідно до ч. 3 ст. 46 Цивільного кодексу України особа, яка визнається померлою у зв’язку з воєнними діями, може бути визнана такою з дня її вірогідної смерті, а не з того дня, коли рішення суду набуде чинності.

Відповідно до ст. 305 Цивільного процесуального кодексу України, для визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, потрібно подати відповідну заяву до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місце перебування якої невідоме, або за місце знаходженням її майна.

Так, відповідно до ст. 306 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що в заяві повинно бути зазначено:

- для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою;

- обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Наслідки визнання особи безвісно відсутньою

Після набрання законної сили рішенням суду, про визнання особи безвісно відсутньою, відповідно до ч. 1 ст. 44 Цивільного кодексу України, в дію вступає нотаріус, який за останнім місцем проживання особи описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. Варто зазначити, що і суд перед розглядом справи, вживає заходів через органи опіки та піклування щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, якщо опіку над майном ще не встановлено (ч. 2 ст. 307 Цивільного процесуального кодексу України). Така опіка може бути встановлена і до прийняття рішення суду, за заявою до нотаріуса заінтересованої особи або органу опіки та піклування, відповідно до ч. 2 ст. 44 Цивільного кодексу України.

У результаті, після встановлення опіки, опікун, якого призначено, над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, приймає виконання цивільних обов'язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах (ч. 3 ст. 44 Цивільного кодексу України).

Наслідки оголошення особи померлою

Відповідно до ч. 2 ст. 308 Цивільного процесуального кодексу України  після набрання законної сили рішенням про оголошення фізичної особи померлою, суд надсилає рішення відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, – відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

Відповідно до ст. 47 Цивільного кодексу України, оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п'яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв'язку з відкриттям спадщини. Така заборона на відчуження нерухомого майна встановлюється нотаріусом, коли той видає свідоцтво на спадщину.

 

Поява фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою

У разі появи фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою необхідно звернутися до суду за місцеперебуванням особи або до суду, який ухвалив рішення. Заяву про скасування рішення може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою. Суд призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Копію рішення суд надсилає відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для анулювання актового запису про смерть.

 

Відділ “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

 Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь