Самовільне спалювання стерні є протизаконним та небезпечним для навколишнього середовища.
Самовільне спалювання стерні є протизаконним та небезпечним для навколишнього середовища. Під час гарячої пори збирання врожаю розпочинається період, коли на полях відбувається випалювання стерні, соломи (залишки після врожаю). Тому, управління агропромислового розвитку застерігає про недопущення та завчасне попередження загорань сухої трави, соломи, що тягне за собою загорання сільськогосподарської техніки під час жнив.
На жаль, не зважаючи на заборони, щороку на полях спалюють солому після збирання врожаю, і мало хто переймається тим, що випалювання може призвести до пожежі на сусідніх полях та знищити урожай. Слід зауважити ще те, що вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові будинки та спричинити загибель людей. Спалювання соломи на полях може призвести до масових пожеж, що тягне за собою значні матеріальні збитки. Їдкий дим, який виникає під час спалювання соломи, загрожує здоров’ю людини, негативно впливає на навколишнє середовище: знижується родючість ґрунту, забруднюється повітря.
Також варто пам’ятати про те, що при спалюванні соломи також згорає найбільш родючий поверхневий шар ґрунту внаслідок чого знижується біологічна його активність. Разом з соломою вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни.