A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Кредити онлайн – перевага чи небезпека?

Дата: 11.02.2020 11:38
Кількість переглядів: 1336

Фото без опису

Кредити онлайн – перевага чи небезпека?

 

В наш час відбувається активний розвиток в Україні онлайн – кредитування. Щоб не стати жертвами аферистів, слід бути максимально обережними та обізнаними щодо вимог для оформлення угод.

Так, чинний Цивільний кодекс України визначає, що за кредитним договором банк чи інша фінансова установа зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.

Обов’язковою вимогою є укладення кредитного договору у письмовій формі, тобто його належне підписання. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

В свою чергу, підписання кредитного договору чи заявки на отримання кредитних коштів може бути вчинене особисто або за допомогою електронного цифрового  підпису.

І лише виключно після підписання договору позикодавець надає позичальнику грошові кошти.

Не вважається наданням кредиту  перерахунок на банківську картку грошових коштів від позичальника до позикодавця, пропозиція отримати кредитні кошти без підписання договору, а лише на підставі ліцензії чи інших документів позикодавця..

  • Поради:
  1. Ніколи не передавайте копії свого паспорта. Якщо шляхом обману шахраї заволоділи Вашими документами чи копіями, відразу звертайтеся в поліцію з заявою про втрату паспорта.
  2. Для того, щоб перерахувати кошти на Вашу банківську карту, достатньо повідомити фінансовій установі-кредитору  її номер. Ніколи не передавайте стороннім особам  дані пін-коду, CVV2, дату видачі карти та іншу конфіденційну інформацію.
  3. Будь-яка консультація, що передує оформленню кредиту, є безкоштовною. Досить часто шахраї вимагають наперед від потенційного позичальника перевести відносно невелику суму грошей за оплату послуг (наприклад, нотаріуса), щоб надалі гарантовано отримати позику на картку будь-якого банку України.
  4. Фінансові компанії, що надають кредити (в т.ч. і онлайн кредитори) мають інтернет-сайти, де розміщено інформацію про саму установу, контактні телефони, адреси тощо.
  5. Всі дані (ПІБ, паспортні дані, ІПН, адреса)  повинні вводитися безпосередньо у формі на сайті. Серйозні компанії ніколи не просять переслати дані поштою, через Viber або в sms.
  6. Пам”ятайте, що пропозиція видати кошти швидко під вкрай низькі відсотки на великий термін, скоріше за все, шахрайство.

Якщо ж зважилися на укладення договору кредитування попередньо здійсніть наступні дії:

  • Перевірте позикодавця у відкритих реєстрах

Згідно із законодавством України, надавати кредити мають право лише фінансові установи – юридичні особи, які зареєстровані в установленому порядку, мають ліцензію на надання коштів у позику і внесені до Державного реєстру фінансових установ: https://bit.ly/38IHRhW

Перевірте позикодавця в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: https://bit.ly/2RTi5Rr 

Перевірте наявність в позикодавця відповідної ліцензії. Для цього здійсніть пошук за ідентифікаційним кодом юридичної особи на сайті комплексної інформаційної системи Нацкомфінпослуг: https://kis.nfp.gov.ua

Перевірте наявність судових справ за участю компанії за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua. 

  • Ознайомтеся з умовами договору кредитування

В даній ситуації  договір буде електронним. Зверніть особливу увагу на такі моменти:  Розмір процентної ставки, чи може вона змінюватися, строк оплати за користування кредитом, вид і розмір штрафних санкцій за несвоєчасну оплату, умови продовження строку оплати, відповідальність позичальника за несвоєчасне повернення позики, передача персональних даних позичальника третім особам (колекторам).

  • Майте на увазі, що в самому договорі може бути посилання на умови кредитування, які оформлені окремим документом, з яким теж необхідно ознайомитися.

Підписання ж цього договору сторонами здійснюється через використання:

  • електронного підпису;
  • електронного цифрового підпису, за умови використання засобу електронного цифрового підпису усіма сторонами електронного правочину;
  • електронного підпису одноразовим ідентифікатором;
  • аналога власноручного підпису (може використовуватися лише за письмовою згодою сторін, у якій містяться зразки відповідних аналогів власноручних підписів).
  • Оцініть ризики та переваги кредиту

Врахуйте, що ви берете на себе обов’язок повернути позичені кошти, а у випадку, якщо буде порушено умови укладеного договору, то позикодавець матиме право нараховувати штрафні санкції, які можуть сягати 475 відсотків річних. Тому рекомендую приймати рішення щодо оформлення позики лише після ретельного аналізу всіх умов.

  • Якщо потрібна безкоштовна юридична порада, то зверніться до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34 або за телефоном: (05341) 91-2-43.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь