A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ (ВИЗНАННЯ БАТЬКІВСТВА)

Дата: 23.04.2020 14:47
Кількість переглядів: 8061

Фото без опису

ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ДИТИНИ (ВИЗНАННЯ БАТЬКІВСТВА)

 

В Сімейному Кодексі України існують три основні способи встановлення походження дитини, такі як: походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою; походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою та визнання батьківства за рішенням суду.

Походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою регулюється статтею 122 Сімейного Кодексу України, яка визначає дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.

Отже, сам факт шлюбу, укладеного між жінкою та чоловіком, є достатнім підтвердженням походження дитини, що народилася у шлюбі.

Однак дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя. Подружжя шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства. Якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

Також існують випадки реєстрації повторного шлюбу матір’ю дитини в такому разі, дитина, яка народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою, вважається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі.

Батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі або за рішенням суду.

Згідно зі статтею 125 Сімейного Кодексу України визначається походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

 

1) за заявою матері та батька дитини;

 

2) за рішенням суду.

 

Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

На підставі статті 135 Сімейного Кодексу України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою

Визнання батьківства за рішенням суду встановлено статтею 128 Сімейного Кодексу України. За відсутності заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи.

 

Для визнання батьківства, як і для встановлення батьківства, позов може бути пред’явлено матір’ю,  опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, що досягла повноліття. При цьому діють ті ж самі правила прийняття позову судом, як і при встановленні батьківства (відносно запису про батька дитини в Книзі реєстрації народжень). Додамо також, що позов про визнання батьківства може бути подано також особою, що вважає себе батьком дитини.

В основному, в українських судах перебувають позови саме про визнання батьківства, тому більш детально зупинимося на них.

Українським законодавством не встановлено строк позовної давності для такої категорії справ. Виключенням є ситуація, коли чоловік, який вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка на той час перебувала у шлюбі з іншим чоловіком. Такий батько має право протягом 1 року з дня, коли він дізнався або міг дізнатися про своє батьківство, надати позов про визнання батьківства до чоловіка, записаного батьком дитини. Батьківство чоловіка матері дитини презюмується, а тому він не повинен доводити своє батьківство. Таким чином, обов’язок доказування батьківства, покладається на позивача.

До заяви необхідно додати його копію для відповідача та документ, що підтверджує сплату судового збору .

Також слід додати й копію свідоцтва про народження дитини, але якщо отримати її складно/неможливо (наприклад, до суду звертається батько дитини), суд може сам запросити відповідні дані з органу РАЦС.

Інші документи надаються до суду залежно від того, якими доказами «своєї правоти» володіє позивач.

Підставою для визнання батьківства є будь-які дані, що підтверджують походження дитини від конкретної особи.

Виходячи зі ст. 76 ЦПК, докази можуть бути наступними:

показання свідків;

письмові докази;

речові докази;

звуко- та відеозаписи;

висновки експертів.

Важливим доказом є генетична експертиза або ж так званий «тест на батьківство». Його вірогідність складає мало не 100%, а саме – 99,99%. Як правило, після проведення генетичного аналізу на батьківство будь-які сумніви відпадають.

 

В умовах карантинного режиму правову допомогу в Семенівському бюро можна отримати:

 

  • Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати, зателефонувавши за телефонами: ?(050) 501-58-74; ?(066) 463-85-26;
  • Письмові консультації можна отримати:

написавши на електронну пошту відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД: semenivske@legalaid.pl.ua

заповнивши бланк та залишивши його і скриньці звернень у приміщенні відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт Семенівка, вулиця Незалежності, 34.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь