A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Посвідчення заповіту у лікарні

Дата: 23.04.2020 14:48
Кількість переглядів: 2037

Фото без опису

Посвідчення заповіту у лікарні

 

Відповідно до ст. 1223 Цивільного кодексу України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Заповідач має право охопити заповітом права та обов'язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов'язки, які можуть йому належати у майбутньому. Заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.

Посвідчення заповітів в Україні здійснюється нотаріусами. Однак, Цивільним кодексом України у особливих випадках таке право надається іншим, конкретно визначеним у Законі «Про нотаріат» посадовим особам, серед яких посадові особи закладів охорони здоров’я.

Так, особи, які перебувають на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я  чи проживають у будинках для осіб похилого віку та інвалідів можуть скласти свій заповіт у закладах охорони здоров’я.

Такі заповіти посвідчуються головними лікарями, їх заступниками з медичної частини або черговими лікарями цих лікарень, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також начальниками госпіталів, директорами або головними лікарями будинків для осіб похилого віку та інвалідів.

Інші особи, які працюють в таких закладах не мають права посвідчувати заповіти.

Посвідчення заповіту у такий спосіб відбувається лише відносно фізичної особи з повною цивільною дієздатністю та у присутності свідків.

Заповіт складається у письмовій формі із зазначенням місця і часу його складання, дати та місця народження заповідача і підписується заповідачем власноручно.

Також заповіт може бути надрукований або записаний зі слів заповідача посадовою службовою особою. Заповіт вголос зачитується заповідачем а потім підписується.

Якщо заповідач внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати заповіт, за його дорученням у його присутності та у присутності запрошених ним двох свідків заповіт може підписати інша особа. Заповіти складаються і посвідчуються у двох примірниках.

В умовах карантинного режиму правову допомогу в Семенівському бюро можна отримати:

 

Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати, зателефонувавши за телефонами: ?(050) 501-58-74; ?(066) 463-85-26;

Письмові консультації можна отримати:

написавши на електронну пошту відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД: semenivske@legalaid.pl.ua

заповнивши бланк та залишивши його і скриньці звернень у приміщенні відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт Семенівка, вулиця Незалежності, 34.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь