A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

19 травня 2020 року відбувся вебінар з використанням програми "Zoom", організований для клієнтів Семенівського районного сектору пробації.

Дата: 19.05.2020 16:02
Кількість переглядів: 543

Фото без опису

 

19 травня 2020 року відбувся вебінар з використанням програми "Zoom", організований для клієнтів  Семенівського районного сектору пробації.

 Участь у вебінарі взяли: начальник відділу «Семенівське бюро правової допомоги Тетяна Новобранець, представник Семенівського районного сектору пробації Ніна Липій, фахівець сектору активної підтримки Семенівської районної філії Полтавського ОЦЗ Тетяна Баранцова.

 Тетяна Новобранець розповіла  присутнім про способи отримання правової допомоги на період карантину, а також детально зупинилася на  темі: «Права та обов’язки подружжя. Яке майно є спільною сумісною власністю подружжя? Яке майно є особистою приватною власністю дружини, чоловіка?»

Майно, яке набуте за час шлюбу, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини  самостійного заробітку. Такими поважними причинами можуть бути, наприклад, навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо.

Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

До майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності відноситься:

  • майно, набуте за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);
  • доходи, отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші);
  • речі придбані для одного із подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

Якщо майно дружини/чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, або якщо один із подружжя своєю працею чи коштами брав участь в утриманні майна, управлінні цим майном чи догляді за ним, то таке майно або дохід, одержаний від цього майна, у разі спору можуть бути визнані за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності.

Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

  • майно, набуте до шлюбу;
  • майно, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, набуте за час шлюбу за кошти, які належали їй чи йому особисто;
  • житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації;
  • земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації;
  • речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
  • премії, нагороди, які вона, він одержала за особисті заслуги (суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями сприяв її одержанню);
  • кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала та відшкодування завданої моральної шкоди;
  • страхові суми за обов'язковим чи добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю кожного з подружжя;
  • майно, набуте за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин (за рішенням суду);
  • якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, які належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю;
  • якщо річ, що належить одному з подружжя, плодоносить, дає приплід або дохід (дивіденди), він є власником цих плодів, приплоду або доходу (дивідендів).

 

Кожній людині варто пам?ятати, що карантин — це не перешкода для отримання безоплатної  правової допомоги. В умовах карантинного режиму правову допомогу у відділі « Семенівське бюро правової допомоги» можна отримати:

 

  • Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати, зателефонувавши за телефонами: ?(050) 501-58-74; ?(066) 463-85-26;
  • Письмові консультації можна отримати:

написавши на електронну пошту відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД: semenivske@legalaid.pl.ua

заповнивши бланк та залишивши його і скриньці звернень у приміщенні відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт Семенівка, вулиця Незалежності, 34.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Ми допоможемо захистити Ваші права!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь