A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Заходи по недопущенню отруєння пестицидами бджіл.

Дата: 25.02.2021 12:12
Кількість переглядів: 1876

Заходи по недопущенню отруєння пестицидами  бджіл.

 

До настання весняно-польових робіт, ще є достатньо часу який можна приділити для попередження отруєння бджіл -  це в першу чергу стосується самих пасічників. Адже саме від вашої організованої роботи буде залежати чи будуть виникати випадки отруєння бджіл та конфлікти між вами та сільськогосподарськими виробниками.
     З настанням польових робіт виникають конфліктні ситуації по застосуванню пестицидів між сільськогосподарськими виробниками та пасічниками, тому хотілось нагадати всім сільськогосподарським товаровиробниками, фермерам, що всі обробки сільськогосподарських культур  хімічними засобами захисту рослин необхідно проводити  згідно з планом, узгодженим з органами місцевого самоврядування.

З метою усунення негативного впливу на галузь бджільництва від застосування пестицидів та агрохімікатів нагадую юридичним та фізичним особам, які застосовують засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, згідно зі ст.37 Закону України «Про бджільництво» зобов»язані не пізніше ніж  за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також через місцеву пресу. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що їх будуть обробляти, назву препарату, метод його застосування, ступінь і строки токсичної дії препарату та вказати щодо строку ізолювання бджіл.

Але по даному пункту виходячи з особливостей застосування пестицидів виникають запитання, що робити коли пестициди необхідно застосувати терміново? Як сповістити пасічників, коли преса виходить один раз на тиждень і не всі  виписують газети в селі та й доставка їх поштою затримується, а районного радіомовлення  в районі взагалі немає.

Єдиним і на мою думку реальним методом сповіщення пасічників про застосування отрутохімікатів є мобільний зв»язок.

Обробки сільськогосподарських культур проводити тільки  у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Не допускати знесення пестицидів на сусідні квітуючі медоноси  та культури. Швидкість вітру при цьому повинна бути не більше ніж 3-4 м/с.

Не допускати попадання пестицидів на територію пасіки при внесенні пестицидів авіаційним методом. Висота польоту літака повинна бути мінімальна. Застосовувати пестициди безпечні для бджіл, як правило це 3 та 4 класу токсичності. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли державну реєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування в Україні. Не можна перевищувати норму використання препарату та збільшувати концентрацію робочого розчину.  

Пасічники в свою чергу  повинні зареєструвати свої пасіки в сільській (селищній) раді чи ОТГ із зазначення кількості бджолосімей та точного місця розташування, отримати ветеринарно-санітарний  паспорт на пасіку та утримувати бджоли без інфекційних захворювань  ( в паспорті повинні бути щорічні відмітки проте, що бджоли є здорові і не мають інфекційних хвороб), під час кочівлі до медоносів пасічникам необхідно звернутись з проханням  в письмовій формі по розміщення пасіки в сільську  раду або ОТГ, до керівника підприємства або фермера на території якого ви збираєтесь розмісти пасіку, вказавши точне місце розташування пасіки кількість бджолосімей, термін перебування і залишити контактний номер телефону та надавши копію ветеринарного – санітарного паспорта, що пасіка здорова від інфекційних хвороб, якщо цього документу немає голова ОТГ, сільської ради, керівник господарства має законні підстави відмовити пасічнику в розміщенні пасіки на його території, щоб в подальшому не допустити конфліктних ситуацій. Лише після отримання письмового дозволу можна вивозити свою пасіку на медозбір на території інших населених пунктів та господарств. Найкращим способом було б заключення договору на запилення с/г культур.

Я звертаюсь до всіх пасічників не нехтуйте цими правилами  бо в більшості  випадків отруєння бджіл стається з вашої вини бо ви нехтуєте цими прости правила і не можете знайти спільну мову з  керівниками сільськогосподарських підприємств та фермерами, які  застосовують отрутохімікати, вивозите пасіки без попередження навіть не залишаєте номер мобільного телефону, щоб в разі чого можна було в вам зателефонувати.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва, та статті 20 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства.

Якщо стався випадок загибелі бджіл  від отруєння пестицидами то на протязі 24 годин необхідно створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та  відібрати проби для дослідження. До складу комісії входять: представник господарства, що проводило застосування пестицидів, представник сільської (селищної) ради, ОТГ або депутат, представники Держпродспоживслужби – з ветеринарії, контролю за обігом засобів захисту рослин та санітарно-епідеміологічного контролю, власник пасіки та свідки для засвідчення факту загибелі бджіл.

Всі відібрані зразки необхідно відправляти в лабораторію ветеринарної медицини (м.Київ вул.Донська 30) для проведення досліджень, дані аналізи платні і проводяться за рахунок замовника.

Неодноразово доводилось чути від пасічників, що в них  немає кормової бази для бджіл то я хочу звернутись  саме до вас чому ви самі не хочете організуватись в своєму селі,  насадити медоносні дерева – липи, акації, можна також звернутись до голів ОТГ та старостів села, фермерів, керівників сільськогосподарських підприємств за допомогою, адже в кожному селі є пустирі та закинуті садиби, які заростають бур»янами і ці площі можна було б  засіяти медоносами – фацелією, буркуном, гречкою та іншими культурами. Якщо ви хочете, щоб ваша галузь розвивалась то вже сьогодні розпочинайте роботу в цьому напрямку бо якщо ви не хочете цього робити за вас це ніхто робити не буде.

Зрозумійте, що дотримання кожним з вас цих правил та прояв взаємоповаги  та діалогу один до одним  є гарантом плідної співпраці  між с/г підприємством та пасічником, що не лише забезпечить збереження бджіл та вбереже від судових тяжб з приводу завданої шкоди , а й принесе користь обом сторонам, пасічнику – продукти бджільництва та здорових бджіл, а власнику с/г підприємства – підвищення врожайності та якості  с/г продукції,  від  запилення  бджолами, не менше як на 25%, а простим людям – якісні продукти бджільництва та рослинництва.

 

 

 

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом

ЗЗР Управління фітосанітарної безпеки Головного

управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області                                                        Лариса Артикульна.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь