A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 02.03.2021 09:44
Кількість переглядів: 582

Працівниця Семенівського бюро допомогла особі визнати чоловіка померлим

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру громадянка У, з питанням порядку визнання чоловіка померлим.
Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (та призначено юриста – начальник відділу Семенівського бюро правової допомоги Тетяну Новобранець).
Після бесіди з клієнтом У та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що у 2017 році чоловік вийшов з дому та не повернувся. На місці зникнення особи знайдено речі та ознаки насильницької смерті. Особа хоче визнати чоловіка померлим та належним чином оформити спадщину.
Тетяна Новобранець на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду про визнання фізичної особи померлою.
Дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, розглянувши надані докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у сукупності, суд задовольнив заяву про визнання фізичної особи померлою. Після набрання рішенням суду законної сили особа зможе оформити свої права на спадщину.
Таким чином, Тетяна Новобранець допомогла особі визнати чоловіка померлим та реалізувати право на спадщину.
Консультує начальник відділу «Семенівське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Новобранець:
Відповідно до ч. 1 ст. 46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.
Згідно з ч. 3 ст. 46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.
Пункт 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» звертає увагу суду на необхідність відрізняти оголошення особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті.
Оголошення громадянина померлим тягне за собою ті самі наслідки, що і смерть фізичної особи, а саме: відкривається спадщина, відбувається перехід майна до правонаступників.
Спадкоємці не мають права протягом п'яти років відчужувати нерухоме майно, що перейшло до них у зв'язку з відкриттям спадщини після смерті особи, оголошеної померлою (ст. 47 ЦК України).
За консультацією можна звернутися до відділу «Семенівське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Семенівка вул. Незалежності 34, телефон: (05341) 91-2-43.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь