A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Оболонської сільської ради повідомляє

Дата: 22.03.2021 10:43
Кількість переглядів: 1861

На виконання п.8 Плану заходів з реформування системи шкільного харчування щодо сприяння популяризації формування культури харчування та розвитку принципів здорового харчування, відділ освіти, культури, молоді та спорту опублікував статтю «Культура та принципи здорового харчування у щотижневій громадсько-інформаційній газеті «Вісник Семенівщини».

Культура та принципи здорового харчування

Харчування є важливою фізіологічною потребою організму. Воно необхідне для побудови і безперервного оновлення клітин і тканин,  надходження енергії, яка необхідна для забезпечення енергетичних затрат організму дитини.

Однією з найбільш вагомих причин погіршення стану здоров’я дітей є порушення структури харчування та зниження його якості. Найголовнішими чинниками формування харчової культури є: особливості способу та стилю життя сімей, існуючі в сім'ях традиції щодо дотримання принципів здорового способу життя, погляди батьків щодо виховання дітей, практика їх виховних технологій та ставлення до здоров'я дітей. Важливу роль у формуванні здорового способу життя дітей має володіння батьками необхідних відомостей про раціональне харчування, від якого залежить нормальний розвиток організму, збереження здоров'я, рівень розумової та фізичної працездатності.

Здорове харчування забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність дитини, сприяє профілактиці захворювань.

Із раннього віку слід постійно контролювати дотримання дитиною режиму харчування, створюючи певний ритуал вживання їжі.

У закладах загальної середньої освіти Оболонської територіальної громади проводяться виховні години щодо культури споживання їжі, роз’яснення основних принципів безпечного та здорового харчування. Таким чином підвищується обізнаність дитини щодо продуктів харчування, формуються смакові звички та культура поведінки дитини за столом.

            Культура харчування як складова способу життя людини охоплює пошук, вибір, приготування і вживання їжі, а також усі супутні процеси. Формується вона з дитинства і впливає на стан здоров’я й у дорослому віці.

Якщо дитина не снідає, часто вживає солодкі газовані напої, цукерки, напівфабрикати та їжу швидкого приготування, це призводить до виникнення надлишкової маси тіла. Багаті на жири та бідні на клітковину раціони спричиняють захворювання серцево-судинної системи, ожиріння тощо.

Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.

Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).

Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.

Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів діти повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.

У навчальних закладах Оболонської територіальної громади гарячий сніданок відповідає вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» і дає можливість дитині отримати збалансовано білки, жири, вітаміни і вуглеводи.

Згідно Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»,  меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами, наведеними в нормах харчування та розроблений графік харчування учнів у закладах.

Основним заходом гігієни рук перед вживанням їжі в умовах закладу є миття рук з милом.

Усі працівники їдальні, які видають страви забезпечені засобами індивідуального захисту: захисною маскою, захисними окулярами, одноразовими рукавичками.

Стан здоров’я дітей та підлітків знаходиться у великій залежності від режиму , якості харчування та гігієнічних навичок, тому виховання з питань організації і формування здорового харчування є обов'язковим завданням школи, батьків та самих дітей.

Шановні батьки!

 

 Вплив  батьків  у  вихованні  як  позитивних, так і негативних  смакових  звичок  дитини переважає вплив  інших  дорослих. Майже завжди  культура  харчування дитини визначається  харчовими  уподобаннями її  батьків. Культура  харчування  авторитетних  для  дитини  дорослих  або  інших дітей впливає на  розвиток  вибірковості в їжі. Цей факт цілком  природний та очевидний: дитина дивиться, що робить дорослий  або старша дитина, і наслідує  їхні дії.

З огляду на те що «копіювання за  зразком» є основним способом формування моделей  поведінки  й  більшості  навичок  дитини,  оточення має дотримуватися правил етикету і культури харчування.

Давайте разом дбати про здорове й корисне харчування наших дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь