A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Семенівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Дата: 09.06.2021 11:03
Кількість переглядів: 1364

Фото без опису

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби

(Нодулярний дерматит)

 

 

Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію у світі щодо заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби, відсутність вакцини від цієї хвороби, на сьогодні існує ризик епідемії заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби на території нашої держави, області, району.

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (ВРХ) (вузликова екзантема, нодулярний дерматит ВРХ) – вірусна хвороба ВРХ, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення.

Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб ВРХ. Нодулярний дерматит спричиняє значні економічні втрати внаслідок зниження молочної продуктивності, тимчасової або постійної стерильності биків-плідників, ураження шкіри, а також загибелі хворих тварин унаслідок секундарних інфекцій.

Вірус заразного вузликового дерматиту ВРХ вражає тварин будь-якого віку. Джерелом даного захворювання є хворі та перехворілі тварини, а також тварини, які є прихованими вірусоносіями. Вірус заразного вузликового дерматиту ВРХ передається через укуси мух-жигалок, комарів та при безпосередньому контакті здорових тварин із хворими. У хворих тварин відзначається тривала лихоманка, депресія, зниження апетиту, прискорене дихання, тахікардія, гіперемія в ротової і носової порожнинах. У хворих тільних корів реєструються аборти, а у бугаїв-плідників – тимчасова  або постійна імпотенція і безпліддя. У перехворілих корів і телиць відзначається низький рівень заплідненості. У хворих корів спочатку знижуються надої молока, а згодом лактація може зовсім припинитися.

Специфічного лікування цієї хвороби не має.

Як ви можете захистити своїх тварин від заразного вузликового дерматиту:

- дотримуватись карантину нових тварин протягом декількох тижнів перш ніж приєднати їх до основного стада;

- вивід тварин на пасовище дозволяється після попередньої обробки засобами, що забезпечують захист тварин від укусів комах;

- при постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язковий огляд тварин та профілактичну дезінсекцію тваринницьких приміщень;

- постійно утримувати у відповідному ветеринарно-санітарному стані пасовища, місця напування, тваринницькі приміщення, винищуючи мух і комарів, які є переносниками даного вірусу.

За короткий проміжок часу спалахи заразного вузликового дерматиту були зафіксовані в Ізраїліі, Грузії, Болгарії, Греції і Македонії, на Північному Кавказі.

На даний час ступінь ризику оцінюється як середній, проте прогнози можуть корегуватися в залежності від швидкості наближення захворювання до наших кордонів.

Для запобігання поширенню зазначеного вірусу на територію України запроваджено заборону на ввезення до нашої держави худоби та продукції з неї з країн, де зафіксовані випадки захворювання. Крім того, проведено аналіз ризику щодо можливого потрапляння вірусу на територію України, затверджено Інструкцію з профілактики та боротьби з заразним вузликовим дерматитом ВРХ, а також впроваджується система моніторингу даного захворювання, яка базується на дослідженні сприйнятливих до вірусу тварин в господарствах, приватному секторі та дикій природі.

Люди не можуть заразитися та не хворіють на заразний вузликовий дерматит.

 

 

Семенівське  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь