A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 13.08.2021 10:15
Кількість переглядів: 307

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги допомогла особі захистити право власності на будинок

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Д., який не міг оформити житлову субсидію та реалізувати своє право власності у повній мірі, оскільки у його будинку була зареєстрована колишня дружина.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомленням із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що клієнту на праві власності належить житловий будинок в якому зареєстрована, але не проживає понад шість років його колишня дружина. Остання добровільно зніматися з місця реєстрації не погоджувалась. Колишня дружина клієнта не бере участі у витратах на утримання будинку, він  сам доглядає за будинком, здійснює ремонти, сплачує комунальні послуги та утримує прибудинкову територію. У зв’язку з тим, що колишня дружина зареєстрована у будинку він не має змоги оформити житлову субсидію, оскільки дохід останньої теж береться до уваги. Реєстрація місця проживання колишньої дружини у будинку громадянина Д. перешкоджає йому реалізувати своє право власності у повній мірі.

Олена Зайченко, поспілкувавшись з клієнтом, на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду в порядку позовного провадження про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

Враховуючи обставини справи, суд зробив висновок що, позовні вимоги є законними і обґрунтованими та підлягають повному задоволенню.

Таким чином Олена Зайченко допомогла особі захистити його право власності на будинок.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України - далі ЦК). Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (ч. 1 ст. 317 ЦК). Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд (ч. 1 ст. 319 ЦК).

Відповідно до ч. 4 ст. 168 Житлового кодексу України договір найму жилого приміщення, укладений як на визначений так і на невизначений строк, може бути розірвано за вимогою наймодавця, якщо наймач або особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують його не за призначенням, або систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи одному будинку, а також у разі систематичного невнесення наймачем квартирної плати і плати за комунальні послуги.

Статтею 405 ЦК передбачено, що члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь