A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Сплата податку власниками земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства

Дата: 26.10.2021 13:32
Кількість переглядів: 1284

Земельний податок - обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Платниками податку на землю є власники земельних ділянок та землекористувачі.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, для сільськогосподарських угідь встановлюється у розмірі не менше 0.3 % та не більше 1 % від їх нормативно грошової оцінки.

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, нормативна грошова оцінка яких не проводилася, для сільськогосподарських угідь, встановлюється у розмірі не менше 0.3 % та не більше 5 % від їх нормативно грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Конкретний розмір ставки земельного податку затверджується рішенням органу місцевого самоврядування на поточний рік. Якщо Ваша земельна ділянка знаходиться на території Оболонської об’єднаної територіальної громади Ви можете переглянути рішення про встановлення ставок і пільг при сплаті земельного податку на території Оболонської сільської ради  на 2021 рік на сайті Оболонської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області (за посиланням - https://obolonska-gromada.gov.ua/ у розділі регуляторна політика).

Цим рішенням визначено, що ставка податку для фізичних осіб щодо земельних ділянок в межах Оболонської ОТГ для ведення особистого селянського господарства на 2021 рік складає:

за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження) – 0,3 % від нормативної грошової оцінки землі;

за земельні ділянки, що знаходяться за межами населеного пункту, нормативну грошову оцінку яких не проведено – 0,3 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Нарахування земельного податку здійснюється податковими органами (за місцем знаходження земельної ділянки) індивідуально для кожної фізичної особи на підставі даних Державного земельного кадастру.

Податкові органи обчислюють суму земельного податку до сплати та надсилають особі за місцем реєстрації проживання до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. Після отримання податкового повідомлення-рішення особа повинна сплатити земельний податок протягом 60 днів.

Хто звільняється від сплати земельного податку?

Відповідно до п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються:

- особи з інвалідністю першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Згідно з п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорій фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Якщо фізична особа має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

 

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь