A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Основні положення «антиколекторського закону»

Дата: 24.11.2021 08:00
Кількість переглядів: 222

Фото без опису

В Україні з 14 липня 2021 року діє закон №1349-IX Про захист прав споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості, його ще називають  «антиколекторський закон». Закон регулює роботу колекторських компаній в процесі стягнення боргу.

Реєстр колекторських компаній (далі – Реєстр) це система одержання, накопичення, зберігання, використання та поширення інформації (даних) про колекторські компанії. Колекторські компанії повинні обов’язково перебувати в реєстрі колекторів.

Повноцінно Реєстр запрацював уже з 14 жовтня 2021 року, в нього було внесено перші десятки компаній, які пройшли відбір. Відтепер Національний Банк України зможе контролювати діяльність колекторських компаній і застосовувати до них санкції.

Дані Реєстру є у відкритому доступі. Позичальники мають змогу отримати інформацію про колекторські компанії, а також про дати включення їх до реєстру та контактні дані. Тож будь-хто зможе перевірити чи законні дії колектора.

Колекторські компанії повинні відповідати таким вимогам:

  • не порушувати закони про захист прав споживачів;
  • мати бездоганну репутацію і прозору структуру власності;
  • керівники та працівники компанії повинні відповідати кваліфікаційним вимогам.

Закон вводить для колекторських компаній і їх співробітників ряд заборон, за порушення яких компанія понесе відповідальність. Зокрема, колекторам забороняється:

  • взаємодія з боржником з 20:00 до 09:00 в будь-який день і у святкові, вихідні або неробочі дні - повністю. Заборонені, в тому числі дзвінки, зустрічі, повідомлення та інші форми взаємодії;
  • взаємодіяти з боржником понад два рази на добу;
  • застосовувати автодозвон понад 30 хвилин на добу;
  • заборонено передавати інформацію про борг боржника і його особисті дані третім особам, вимагати від родичів і знайомих взяти на себе борг, здійснювати дзвінки роботодавцям і сусідам. Заборонено також дзвонити контактній особі, яка заборонила колекторам і представникам кредитора з собою спілкуватися;
  • приховувати номер телефону або адресу, з якої здійснюється дзвінок або відправляється повідомлення;
  • погрожувати боржнику, шантажувати його, залякувати, шкодити майну або діловій репутації;
  • вводити боржника в оману щодо розміру заборгованості та наслідків невиконання зобов'язань;

Обов'язком колекторів є фіксація кожної розмови з боржником. Ці матеріали повинні зберігатися протягом трьох років. Також колектор при першій бесіді з боржником повинен представитися, назвати компанію, від імені якої діє, суму простроченої заборгованості, а також правову підставу свого звернення. При недотриманні будь-якої з цих умов боржник має повне право не спілкуватися з колектором.

Боржник також має право вимагати у колектора і кредитодавця документальні підстави звернення колекторів в паперовій формі. Ці документи повинні бути надані в семиденний термін. До цього колекторам суворо заборонено спілкуватися з боржником.

За порушення «антиколекторського закону» колекторів і кредиторів чекають санкції - від попереджень і штрафів до призупинення або позбавлення ліцензії, а для колекторів передбачається виключення з реєстру та автоматична заборона на заняття колекторською діяльністю. Для цього достатньо двох підтверджених скарг від споживачів.

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь