A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 25.11.2021 09:29
Кількість переглядів: 346

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги допомогла особі захиститися від незаконного притягнення до адміністративної відповідальності та накладеного штрафу

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин П., якого працівники поліції притягнули до адміністративної відповідальності не надавши можливості скористатися правовою допомогою.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (малозабезпечена особа) та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомленням із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що коли клієнт керував автомобілем, його зупинили двоє працівників поліції та попросили надати посвідчення водія. Особа П. надав своє посвідчення водія радянського зразка. Інспектор поліції вважав, що посвідчення водія не дійсне і виніс Постанову про адміністративне правопорушення передбачене ч. 2 ст.. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КупАП) та наклав на громадянина П. адміністративне стягнення у виді штрафу.

Крім того, працівники  поліції не роз’яснили громадянину П. його права, що передбачені ст. 268 КУпАП та не надали можливості скористатися правовою допомогою.

Олена Зайченко, поспілкувавшись з клієнтом, на основі наданих документів та відомостей склала до суду позовну заяву про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення.

Враховуючи обставини справи та відсутність достатніх та належних доказів в підтвердження правомірності оскаржуваної постанови, суд прийшов до висновку, що прийняте рішення (постанова) про притягнення особи П. до адміністративної відповідальності є необґрунтованим, прийняте без повного та об`єктивного з`ясування усіх обставин справи, а тому підлягає скасуванню.

Таким чином Олена Зайченко допомогла особі захиститися від незаконного притягнення до адміністративної відповідальності та накладеного штрафу.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення ч. 2 ст. 126 КУпАП передбачає відповідальність за керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або за передачу керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом.

Відповідно до п. 1 розділу 5 Перехідних положень Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, видані до дня набрання чинності цим Законом, є чинними до закінчення строку їх дії та не підлягають обов'язковій заміні.

Посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік, можуть бути замінені на посвідчення нового зразка за бажанням їх власника та у випадках, передбачених чинним законодавством.

Тобто, у вищезазначеному законі вимоги про обов’язкову заміну посвідчення водія зразка Радянського Союзу немає, таке посвідчення водія залишається дійсним до цього часу, а його заміна проводиться за бажанням власника в добровільному, а не імперативному порядку. Тому притягнення до відповідальності за керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом є незаконним та протиправним.

Згідно ч. 1ст. 268 КУпАП особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь