A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 17.12.2021 11:20
Кількість переглядів: 302

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги допомогла особі визнати право власності на квартиру в порядку спадкування

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернувся пан Олександр, батько якого помер, залишивши у спадщину квартиру. Квартира була приватизована на трьох осіб - пана Олександра та його батьків, але в документі про приватизацію було допущено помилку у написанні прізвищ власників. Допущена помилка у свідоцтві про приватизацію заважає прийняти спадщину та вільно розпоряджатись квартирою власникам.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомленням із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що у 2014 році помер батько пана Олександра. Після його смерті залишилося спадкове майно, в тому числі частина квартири, яка була приватизована та належала на праві спільної сумісної власності пану Олександру та його батькам. З метою успадкування частини квартири після смерті батька пан Олександр звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але йому було відмовлено. Підставою відмови вказано допущені помилки у  свідоцтві про приватизацію квартири та рекомендовано звернутися до суду.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала позовну заяву до суду про визнання права власності на квартиру, до заяви було додано всі необхідні документи.

Під час розгляду справи у суду встановлено, що перешкодою для видачі позивачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину, є розбіжність у написанні прізвищ власника спадкового майна та спадкодавця. З таких самих підстав інший співвласник не може зареєструвати за собою належну йому частку у праві власності приватизованої квартири.

Враховуючи обставини справи, суд прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позову про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування. Після набрання рішенням суду законної сили та реєстрації права власності на квартиру за паном Олександром у Реєстрі речових прав на нерухоме майно, він зможе вільно розпоряджатися успадкованим майном. Таким чином Олена Зайченко допомогла особі захистити його право на спадщину  після померлого батька.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Часом відкриття спадщини є день смерті особи. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Розрізняється спільна власність з визначенням часток (часткова власність) або без визначення часток (сумісна власність).

Статтею 370 ЦК України визначено, що співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Пунктом 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що у разі смерті співвласника приватизованого будинку (квартири) частки кожного із співвласників у праві спільної власності є рівними, якщо інше не було встановлено договором між ними. Частка померлого співвласника не може бути змінена за рішенням суду.

Згідно п. 3.4 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності.

Способами захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права. За змістом листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.03.2013 № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

 

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь