A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Встановлення факту родинних відносин

Дата: 20.12.2021 11:22
Кількість переглядів: 765

Справи щодо встановлення факту родинних відносин  є досить поширеними. Часто бувають ситуації, коли через помилку в прізвищі імені чи по-батькові в документах, особа не може прийняти спадщину або ж вчинити інший правочин. Якщо допущену помилку неможливо виправити шляхом звернення до організації, яка її допустила, тоді родинні відносини доводиться встановлювати через суд.  

Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження.

Заява особи про встановлення факту родинних відносин, подається в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд за місцем її проживання.

За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому Закону України «Про судовий збір». У 2021 році розмір судового збору за подання такої  заяви до суду становить 454,00 гривні.

Заявниками у справі можуть бути:

  • спадкоємці померлої особи, які після доведення спорідненості  із померлим отримають право оформити спадкове майно.
  • особи, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника та зможуть після доведення родинних відносин оформити таку пенсію;
  • інші особи, якщо встановлення такого факту тягне за собою виникнення юридичних наслідків для цих осіб.

Заява про встановлення факту родинних відносин повинна відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, а також спеціальним вимогам, зокрема:

В заяві повинно бути зазначено:

  1. який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  2. причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  3. докази, що підтверджують факт.

 

До заяви необхідно додати пакет документів. В кожному окремому випадку подаються різні документи, в залежності від суті справи. Наприклад:

  1. Постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, що підтверджує неможливість встановити родинні зв’язки із спадкодавцем;
  2. Довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість відновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану;
  3. Свідоцтво про смерть особи, з якою необхідно встановити родинні відносини;
  4. Документальні докази наявності родинних кровних зв’язків та відносин. Доказами для підтвердження фактів можуть бути особисті листи, акти, особові справи, рішення судів, погосподарські книги, домові книги, свідоцтва про народження та одруження заявника та інших родичів, ордери на житло, фото та відео матеріали тощо.

Крім того, в заяві потрібно зазначити  свідків, яким достовірно відомо про взаємини померлого із заявником та які зможуть з’явитися на судове засідання, щоб особисто свідчити про це.

Важливо! Суд залишає заяву про встановлення факту родинних відносин без розгляду, якщо буде виявлений спір про право. Наприклад, якщо встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для прийняття спадщини після померлої особи, але у померлого є також інші спадкоємці, які заявляють своє право на спадщину, в такому разі в них наявний спір про право на спадщину. Цей спір вирішується в порядку позовного провадження, тому сторонам спору необхідно буде подати позовну заяву до суду та вирішувати свій спір у порядку позовного провадження.

Важливо! Стосунки між подружжям не є родинними. Для того, щоб встановити, що чоловік та жінка проживали як подружжя необхідно подати заяву про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу.

 

Отримати консультацію Ви можете у відділі “Семенівське бюро правової допомоги”, що знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь