A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Незабаром розпочнеться довгоочікуваний період новорічних та різдвяних свят, засяють святково прибрані ялинки, спалахнуть тисячі гірлянд, а небо осяють захоплюючі салюти.

Дата: 31.12.2021 10:41
Кількість переглядів: 511

Незабаром розпочнеться довгоочікуваний період новорічних та різдвяних свят, засяють святково прибрані ялинки, спалахнуть тисячі гірлянд, а небо осяють захоплюючі салюти. Але часто недотримання правил безпеки під час Новорічних свят може стати причиною трагедії. Отже, якщо ви хочете весело і без пригод відпочити, зверніть увагу на деякі правила під час підготовки до домашньої урочистості.

Щоб не трапилось біди:

  • встановлюйте ялинку на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі та були на безпечній відстані від електроприладів і побутових печей;
  • не встановлюйте ялинку на високій підставці (стілець, табуретка, журнальний столик та ін.);
  • поставте стовбур ялинки у відро з мокрим піском і час від часу зволожуйте його;
  • якщо ялинка засохла, викиньте її, тому що вона може спалахнути, як факел.
  • не запалюйте на ялинці свічки, бенгальські вогні, а також саморобні електрогірлянди),
  • не направляйте в її бік хлопавку;
  • пам’ятайте: особливо небезпечним на ялинці є золотаво-сріблястий дощик з алюмінієвої фольги (навіть якщо він фабричного виготовлення), який може замкнути електрогірлянду;
  • не забувайте: діти можуть перебувати біля ялинки з увімкненою гірляндою тільки у присутності дорослих, вимикайте її, коли виходите з кімнати;

-  покладіть неподалік від ялинки декілька паперових пакетів із піском, поставте ємність з водою, покладіть стареньку ковдру, приготуйте електричний ліхтарик;

  • із метою запобігання виникненню пожежі можна обробити ялинку спеціальним вогнестійким розчином.
  • Якщо ялинка вже запалала - беріть швидко ковдру, рядно, намочуйте їх у воді й накривайте ялинку або просто залийте її водою. Якщо ж Ви самі не в змозі справитися з вогнем – негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за номером „101”.

Під час використання піротехнічних виробів:

купуйте лише ліцензовані піротехнічні вироби;

  • використовуйте їх відповідно до інструкцій, розміщених на виробі ;
  • застерігаємо, що користування такими приладами в приміщенні категорично забороняється;
  • звертаємо увагу батьків - пам'ятайте: в жодному разі не залишайте сірники, запальнички, бенгальські вогники та інші піротехнічні засоби у легкодоступних для дітей місцях, не дозволяйте малюкам самим бавитися з такими іграшками.

 Ваші дії під час загорання ялинки

           Під час загорання електрогірлянди негайно  вийміть із розетки вилку електроприладу (вона повинна бути в доступному місці) чи вимкніть автоматичні запобіжники (викрутіть пробки) в електросиловій. Подзвоніть у пожежно-рятувальну службу (телефон 101). Зваліть ялинку на підлогу, щоб полум’я не піднімалось угору (можуть зайнятися шпалери та штори), накиньте на неї ковдру, закидайте вогонь піском чи залийте водою (якщо це жива ялинка).

          Синтетична ялинка горить швидше, при цьому матеріал, з якого вона виготовлена, плавиться і розтікається, виділяючи  отруйні речовини (оксид вуглецю, синильну кислоту і фосген). Гасити водою полімери, які горять, небезпечно, тому що можливе розкидання іскор і розплавленої маси. Не торкаючись до палаючої синтетичної ялинки голими руками, накиньте на неї цупке покривало і засипте піском.

            До прибуття пожежників постарайтеся за допомогою піску та води ліквідувати осередок пожежі або хоча б не допустити розповсюдження вогню, накинувши на речі, які зайнялися від пожежі, цупку мокру тканину чи ковдру. Як і в інших випадках пожежі у квартирі, не відчиняйте вікна та двері, оскільки протяг більше розідме  полум’я. Якщо загасити пожежу неможливо, то щільно зачиніть двері в кімнату, де виникла пожежа, і поливайте їх ззовні водою. Повідомте сусідів про виникнення пожежі та, якщо це  необхідно, виведіть людей,  присутніх у квартирі в під’їзд.

           

Новий рік – свято, яке зустрічають із сім’єю та хорошими друзями. Однак не залишайте в Новорічну ніч без нагляду дітей: своїми неконтрольованими  діями вони можуть накоїти багато лиха.

 

Нехай Новий рік та різдвяні свята  будуть щасливим для Вас і Ваших рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь