A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як діяти у випадку нападу собаки та хто понесе відповідальність?

Дата: 04.02.2022 13:07
Кількість переглядів: 902

Відповідно до ч.4 ст.12 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, завдана майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує. Таким чином, за шкоду, спричинену твариною, відповідає її власник (особа, яка її утримує).

10 листопада 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив перелік небезпечних порід собак. Згідно з новим законодавством про відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, людина має тримати на повідку тварину, яка може становити небезпеку для життя чи здоров’я іншої людини. Для собак небезпечних порід обов’язкова наявність намордника.

Як правильно діяти у випадку нападу собаки? Одразу після нападу собаки потрібно звернутися до закладу охорони здоров’я. Адже необхідно отримати не лише медичну допомогу, а й отримати довідку, в якій буде зазначено факт нападу тварини. Також потерпілому потрібно буде звернутися в органи поліції та заявити про ситуацію, що склалася. Це можна зробити за допомогою письмового звернення, або телефонного дзвінка.

Працівник поліції повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення, або ж прийняти повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. Може бути, що слідчий винесе постанову про призначення експертизи для встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень. Такий ступень тяжкості встановлюється судово–медичним експертом шляхом проведення обстеження, в результаті якого складається висновок, в якому обов’язково зазначається: характер ушкоджень, їх локалізація, вид знаряддя чи засобу, якими могли бути спричинені ушкодження, механізм виникнення ушкодження, давність спричинення ушкоджень і їх ступінь тяжкості.

У разі порушення відповідних правил тримання собак та (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної та цивільної відповідальності.

  • Адміністративна відповідальність. Відповідно до чинного в Україні законодавства собаки є об’єктом права власності і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності. Так, у випадку порушення правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників і в невстановлених для вигулу місцях власники будуть нести адміністративну відповідальність за ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладання штрафу у розмірі від 170 до 340 гривень; після повторного правопорушення штраф збільшується – від 340 до 510 гривень; у випадку заподіяння шкоди майну чи здоров’ю людини власнику тварини загрожує штраф від 3400 до 5100 гривень з конфіскацією тварини;
  • Кримінальна відповідальність. У випадку, якщо потерпілому внаслідок бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження (ступінь тяжкості визначає експертиза), такий господар може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 128 Кримінального кодексу України, яка передбачає громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі чи позбавлення волі на строк до двох років;
  • Цивільна відповідальність. Якщо в результаті нападу собаки було завдано шкоду майну чи здоров’ю потерпілого, або йому були завдані відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної (майнової) та моральної шкоди, що передбачено ст.ст. 1166-1167 Цивільного Кодексу України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає незалежно від наявності вини її власника. Утримання собак, що  відносяться до службових собак та собак бійцівських порід відноситься до джерела підвищеної небезпеки.

Найскладнішим етапом у розв’язанні такої справи є доказ факту, що власником собаки є відповідна особа. Підтвердити такий факт можна в органі, що здійснює реєстрацію тварин. Якщо ж власник не зареєстрував свою тварину належними доказами будуть покази свідків або відповідні фото-відео матеріали.

 Для відшкодування завданих збитків обгрунтованими доказами можуть бути рахунки і чеки з аптек у разі придбання ліків, і рахунки з медичних закладів, у разі надання платних медичних послуг. При відшкодуванні моральної шкоди потерпілому необхідно подати докази що підтверджують моральне страждання потерпілого, погіршення його матеріального стану та порушення нормальних умов життя.

 

Сектор“Семенівське бюро правової допомоги”відділу надання безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з наданя безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь