A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Поновлення договорів оренди землі під час дії воєнного стану

Дата: 27.06.2022 15:00
Кількість переглядів: 2312

Фото без опису

Порядок укладення, розірвання та продовженні дії договору оренди землі визначається Законом України «Про оренду землі». Після введення в Україні воєнного стану були внесені зміни до земельного законодавства та 07 квітня набув чинності Закон України № 2145-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2145-ІХ).

Зокрема, у статті 31 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі, серед іншого, припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк.

Згідно внесених змін в земельне законодавство на час воєнного стану Закон  № 2145-ІХ вводить норму про автоматичне поновлення договорів щодо с/г земель, строк користування яких закінчився після введення воєнного стану (24 лютого 2022 року). Такі договори автоматично поновлюються на один рік без волевиявлення їх сторін про поновлення і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав.

Автоматичне поновлення договорів поширюється на землі сільськогосподарського призначення:

  • державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених ділянок та ділянок колективної власності, які були передані в оренду органами місцевого самоврядування;
  • приватної власності.

Автоматичність поновлення договорів не передбачає жодних дій сторін та органів влади для забезпечення їх поновлення. Також автоматичне поновлення договору оренди не залежить від волі сторін, тобто навіть якщо Ви не бажаєте продовжувати договір з цим орендарем, то під час дії воєнного стану він продовжується на рік без Вашої згоди.

Таким чином, договори щодо використання земель, дія яких за такими договорами мала бути припинена після 24 лютого 2022 року, не втрачають свою чинність і продовжують діяти ще протягом одного року.

 

У разі виникнення додаткових запитань, Ви можете звернутися до фахівців сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь