A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Що важливо знати про безпеку, відвідуючи перукарню чи салон краси.

Дата: 22.07.2022 10:26
Кількість переглядів: 760

На тлі пандемії COVID-19 та в період війни салони краси та перукарні у відносно безпечних регіонах продовжують свою роботу.

Сьогодні салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров’я, бо прирівнюються до медичних маніпуляцій. Не можна сказати, що відвідування салонів краси обов’язково обернеться для вас яким-небудь захворюванням, проте всі вони є потенційно небезпечними щодо ризику зараження стафілококовими, стрептококовими, грибковими інфекціями, гепатитами В та С, ВІЛ і іншими захворювання.

Стафілокок, стрептокок – найпоширеніші інфекції. Якщо на шкірі голови, обличчя є мікротравми, заразитися можна у перукарні, після розчісування інфікованим гребінцем, гоління. Бородавки не так небезпечні, але вносять у життя  незручності. Бородавки – це вірусне захворювання, вірус може проникати через ранки і подряпини. Грибкові захворювання можна підхопити в тому числі і у манікюрному, педікюрному кабінетах. Коростяний кліщ викликає у носія шкірний висип і сильний свербіж. Як і педикульозом, коростою можна заразитися через предмети загального користування (рушники або гребінці). І, мабуть, найстрашніше, що через травми шкіри в організм можуть проникнути такі інфекції, як гепатит B і C, ВІЛ, венеричні захворювання.

Майстру необхідно обов’язково пам’ятати, що, на превеликий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не заразити когось і не заразитись самому, при виконанні клієнтам процедур (особливо манікюру, педікюру, і т.і.) необхідно суворо дотримуватися запобіжних заходів, регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.

Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій – це потенційно небезпечний фактор передачі, тому що достатня інфікуюча доза дуже мала, а час знаходження на предметах побуту великий. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо – а так часто роблять працівники багатьох салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України.

У майстра манікюру (перукаря) має бути 2 – 3 набори інструментів. Перш ніж сісти за робочий стіл майстер манікюру має обробити його антисептичним засобом, ваші руки – спеціальним антисептиком для шкіри, помити та продезінфікувати власні руки. На сьогодні відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень та салонів краси.

З метою запобігання нанесення шкоди здоров’ю людей Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області проводить роз’яснювальну роботу серед працівників салонів краси та перукарень з розповсюдженням пам’ятки по дотриманню санітарно-протиепідемічних норм та правил при обслуговуванні населення.

Але неможливо щодня проконтролювати роботу кожного перукаря чи манікюрниці. Тому всім, хто користується  перукарськими послугами, необхідно самим звертати увагу на якість та безпеку обслуговування.

При відвідуванні перукарень та салонів не будьте байдужими до свого здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь