A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Повитиці та Стриги – небезпечні карантинні бур'яни !

Дата: 03.08.2022 10:37
Кількість переглядів: 706

Шановні мешканці  населених пунктів у  складі громади останнім часом наша служба дуже багато розповідає про карантинні бур’яни та їх шкодочинність. Карантинні бур'яни - види бур'янів, які засмічують сільськогосподарські угіддя, луки, пасовища, узбіччя доріг, зростають на всіх типах ґрунтів і завдають значної шкоди сільському господарству та небезпечні для домашніх тварин і здоров'я людини. Особливої шкоди завдають Повитиці та Стриги,  що належать до роду Cuscuta та Striga.

Повитиця  Стрига

Повитиці існують переважно за рахунок інших рослин-живителів, розмножуються насінням та вегетативним шляхом. Паразитує на 630 видах рослин, нерідко викликаючи їх повну загибель. Стебла повитиць тонкі, гіллясті, жовто-коричневі або зелено-жовті, що прикріплюються до інших рослин за допомогою присосків (гаусторій). Квітки рожеві або білуваті на коротких квітконіжках, зібрані по 4—9 у флангові суцвіття Плід — коробочка з одним-чотирма кулястими, овальними або трохи видовженими насінинами.

Багато повитиць отруйні для тварин. Крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв'язку з такою великою шкодочинністю повитиць висівати заражений посівний матеріал забороняється.

Повитиця поширюється  з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засміченими відходами, транспортними засобами, талими водами, вітром. Насіння плавуче і може переноситься по річках та зрошувальних каналах.

Карантинні заходи:

  • заборона завезення у вільні райони з регіонів розповсюдження бур'яну;
  • обов'язковий огляд  підкарантинного матеріалу та фітосанітарна  експертиза;
  • у разі виявлення насіння бур'яну вантаж підлягає поверненню відправникові або очищенню під контролем державного фітосанітарного інспектора. При неможливості очищення переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів і переробка;
  • кормові відходи підлягають переробці по технології повної втрати життєздатності насіння бур'яну (розмелення часток не більше 1 мм, запарювання та інше);
  • непридатні для корму відходи знищують під контролем державного фітосанітарного інспектора

Для знищення повитиці на необроблюваних землях застосовують контактні гербіциди дозволені «Переліком пестицидів, дозволених для застосування в Україні », а окремі вогнища скошують до цвітіння з захватом повністю зараженої зони. Скошену массу треба висушити і спалити з дотриманням всіх протипожежних правил.

Стриги (Striga spр.) – облігатні паразитичні бур’яни, належать до родини Orobanchaceae, влючені до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 (згідно наказу від 29.11.2006  № 716 «Про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів» з внесеними змінами та доповненнями від 04.08.2010 та 16.07.2019). 

Striga sрр. – однорічні та багаторічні трав'янисті ролини, що паразитують на коренях. За ступенем паразитування поділяються на абсолютні паразити та напівпаразити.

Розмножуються стриги за допомогою дрібного насіння (довжина 0,15-0,6 мм, ширина 0,1-0,3мм.). Розвиток насіння відбувається у дві фази: для 1-ї фази необхідна температурі від + 25°С та вологість ґрунту 20-30%, для 2-ї – кореневі виділення рослини-господаря, які абсорбуються насінням протягом 2 год. Якщо насіння пройшло першу фазу розвитку, але відсутні умови для проходження другої фази, воно здатне зберігатися у стані спокою десятки років – до настання сприятливих умов.

Насіння Striga spр. може бути занесене на територію України з насіннєвим матеріалом, який імпортується, транспортними засобами, природнім способом (вітер, вода, тварини, рослини, тощо) 

Для попередження завезення насіння даного бур’яну на територію України, необхідно проводити ретельне інспектування об’єктів регулювання. Забороняється ввезення зерна та продуктів його переробки із зон ураження стригами. Обов’язкове проведення карантинного огляду та лабораторна експертиза імпортованого насіннєвого й садивного матеріалу.

У разі виявлення плодів, насіння або вегетативних органів стриги, вантаж підлягає поверненню постачальникові.

Також необхідно систематично проводити обстеження земель: 

-узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей; території станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;

-пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання насіннєвого матеріалу, а також прилеглої території навколо них в радіусі 3 км.

Найбільш ефективним агротехнічним прийомом боротьби зі стригами є своєчасна і ретельна культивація грунту (до моменту цвітіння).

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про карантин рослин», землекористувачі та власники земельних ділянок повинні виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи у межах прилеглих та закріплених територій, сприяти проведенню карантинних  заходів.

Чистота навколишнього середовища та здоров'я людей — проблеми, у вирішенні яких не можна стояти осторонь.  У зв’язку з цим, закликаємо всіх мешканців  громади привести до ладу свої прилеглі та закріплені території — не дати розповсюджуватись небезпечним карантинним бур’янам.

Збережемо всі разом чисте довкілля !

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління - державний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                           Сергій КЛІВЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь