A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Амброзія полинолистна – сезон в розпалі.

Дата: 11.08.2022 11:39
Кількість переглядів: 704

                                Амброзія полинолистна – сезон в розпалі.

Фото без опису

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Через свою шкодочинність  та негативний вплив на здоров’я людей, амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

    Тому звертаюсь до  всіх  жителів  Семенівщини  керівників  ОТГ та сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, організацій, установ – Держпродспоживслужба в  Полтавської області звертається до Вас з проханням навести належний порядок на території біля власних садиб, адміністративних установ, магазинів, шкіл, дитячих садочків та дитячих ігрових майданчиків, полях, фермах, узбіччях доріг. Головам ОТГ - особливо звернути увагу на покинуті садиби, ділянки для ведення присадибного господарства, луки, пастівники, кладовища, узбіччя доріг.

  Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку.

     Квітковий пилок амброзії шкідливий та небезпечний для людини,  попадаючи  в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла, та  призводить до бронхіальної астми. Алергени знаходяться в пилкові, насінні та листі.

     Ця рослина  всім вона добре відома. Вона  засмічує всі сільськогосподарські культури, сильні зарослі утворює на ділянках де не проводиться обробіток – узбіччях доріг, вулицях, парках, смітниках, луках, пасовищах.                                                                                                                                                                         Основними  мірами боротьби з цим бур’яном є – на полях застосування гербіцидів. На ділянках біля  шкіл, дитячих садочків, магазинів, лікарень та інших громадських місцях застосовувати гербіциди неможна, там необхідно проводити  тільки неодноразове скошування цього буряна до цвітіння, так як після одноразового скошування рослина інтенсивно відростає і дає ще більше насіння тим самим збільшуючи площу засмічення. Слід пам’ятати,  що одна рослина амброзії полинолистної дає від 70 до 90тисяч насінин, життєздатність якого в грунті зберігається до 40 років. Найкращий метод її знищення - це вирвати рослину з корінням до появи цвітіння, так вона не дасть насіння для подальшого її розмноження, якщо звісно, що це невелика ділянка.

   Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою ( їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою територію населеного пункту, прилеглу до цих об’єктів територію. Тобто боротьба з бур’янами, у тому числі з амброзією полинолистою – обов’язок кожного громадянина.

     Просимо всіх віднестися до цієї проблеми з розумінням та підтримкою, адже від кожної особисто людини залежить який вигляд матиме наш район, а також зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров’я людей.

    

 

 

Провідний спеціаліст відділу  фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                    Артикульна Лариса

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь