A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 21.09.2022 10:00
Кількість переглядів: 239

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги

захистила право особи на батьківство

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернувся пан Антон. Його дружина пані Ірина нещодавно померла. У пана Антона з покійною дружиною народилося двоє дітей. Батьком старшого сина був записаний інший чоловік - пан Олександр, з ним пані Ірина розірвала шлюб. Після розірвання шлюбу, але до спливу десяти місяців після розірвання шлюбу у неї народився син батьком, якого був записаний колишній чоловік пан Олександр. Про своє батьківство щодо сина пан Антон  дізнався нещодавно та у зв’язку з цим він хоче визнати своє батьківство щодо цієї дитини та бути записаний як батько дитини у свідоцтві про народження.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (малозабезпечена особа) та призначено юриста – працівницю Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомленням із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що батьком малолітньої дитини було записано іншого чоловіка, оскільки дитина народилась до спливу десяти місяців після розірвання шлюбу. Дитина проживала з паном Антоном та матір’ю після укладення нами шлюбу. Крім того, у них народився ще один син. Після смерті дружини пан Антон самостійно виховує обох дітей. Старший син вважає пана Антона своїм батьком та ставиться до нього як до батька.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала позовну заяву до суду про визнання батьківства, до заяви було додано всі необхідні документи.

Враховуючи обставини справи, суд прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позову про визнання батьківства пана Антона щодо малолітнього сина, а також внесення змін до актового запису про народження. Після набрання рішенням суду законної сили орган ДРАЦС вносить відповідні зміни до актового запису про народження дитини та записує пана Антона батьком, а дитині змінює прізвище і по-батькові.

Таким чином Олена Зайченко допомогла особі визнати батьківство щодо малолітньої дитини.

 

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Відповідно до ч. 2 ст.. 122 Сімейного кодексу України дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Відповідно до ч. 1 ст. 129 Сімейного кодексу України особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

Пунктом 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 встановлено, що особа,  котра  вважає  себе  батьком  дитини,   народженої жінкою,  яка  в  момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком,  має право пред'явити до останнього, якщо того  записано  батьком,  позов  про  визнання  свого батьківства. Згідно зі ст. 129 Сімейного кодексу зазначена особа може звернутися з такими  вимогами  у  межах  строку  позовної  давності (один рік), перебіг якого починається з дня, коли ця особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.
У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги  про  визнання  батьківства  мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення  відомостей  про  цю  особу  як  батька  з актового запису про народження дитини. 

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь