A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Надання права на шлюб неповнолітнім особам

Дата: 31.10.2022 15:00
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак, бувають випадки, коли укласти шлюб необхідно раніше ніж особа досягла повноліття. У такому разі за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження та за місцем проживання заявника.

Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

• вагітність;

• фактичне створення сім'ї;

• народження дитини.

До суду подається заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу. Також у заяві зазначається підстава необхідності реєстрації шлюбу до досягнення особою повноліття.

До заяви про надання права на шлюб необхідно додати:

  • копію паспортних даних та ідентифікаційного коду заявника;
  • копію свідоцтва про народження заявника;
  • копію паспортних даних та ідентифікаційного коду особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу;
  • будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб (свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо);
  • документ про сплату судового збору (судовий збір по заявах у справах окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2022 рік судовий збір за подання такої заяви становить – 496,20 грн.).

Даний перелік не є вичерпним і може бути доповнений іншими доказами.

До розгляду справи у суду необхідно залучити орган опіки та піклування, а також відділ державної реєстрації актів цивільного стану.

Важливо!

Згідно ст. 14 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» для державної реєстрації шлюбу жінкою та чоловіком особисто подається заява до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Тобто, особи, які вступають в шлюб, не можуть бути обмежені у виборі місця реєстрації шлюбу. Суд тільки надає особам право на шлюб та не може обмежити місцем його реєстрації.

Довідково!

Шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

 

Олена Зайченко головний юрист сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За правовою допомогою можна звернутися за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь