A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 04.01.2023 09:00
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги допомогла особі встановити факт родинних відносин з батьком для оформлення спадщини  

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернулася пані Любов, батько якої помер та заповів все своє майно єдиній дочці. Для оформлення спадкових прав на майно батька пані Любов звернулася до нотаріуса. Нотаріус не зміг видати свідоцтво про право на спадщину через те, що у свідоцтві про народження пані Любові в графі батько зазначено «Яків», ніяких інших відомостей не було вписано.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено головного юриста Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнткою та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що у 2021 році помер батько клієнтки. Після його смерті залишилося спадкове майно, в тому числі будинок та земельна ділянка. Пані Любов звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, але їй було відмовлено. Підставою відмови вказано що у актовому записі про народження клієнтки в графі «відомості про батька» зазначено – «Яків», більше ніяких відомостей не зазначено, тобто належні, необхідні для оформлення нотаріусом свідоцтва про право на спадщину документи – відсутні. Нотаріусом було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин між клієнткою та її покійним батьком.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду в порядку окремого провадження про встановлення факту родинних відносин. На суді факт родинних відносин підтвердили також свідки.

Враховуючи обставини справи та дослідивши додані до заяви докази, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення заяви та встановлення факту родинних відносин між заявницею та її покійним батьком. Після набрання рішенням суду законної сили пані Любов зможе повторно звернутися до нотаріуса та оформити свої спадкові права на будинок і земельну ділянку.

Таким чином, Олена Зайченко допомогла особі захистити її право на спадщину  після померлого батька.

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Родинні відносини (споріднення) - кровний зв'язок між людьми, з наявністю якого закон пов'язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов'язків. Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, у тому числі – факту родинних відносин між фізичним  особами. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Суд розглядає справу про встановлення факту родинних відносин коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника, наприклад, право на спадщину.

Разом із заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь і заінтересовані особи з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Заінтересованими особами у справах про встановлення факту родинних відносин залежно від мети встановлення цього факту можуть бути й інші особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, особи, на користь яких складено заповіт або територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь