A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ОБЕРЕЖНО ШАХРАЇ!

Дата: 24.02.2023 14:08
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

Незважаючи на широку профілактично-роз’яснювальну роботу та регулярні попередження з боку поліції, громадяни через свою неуважність та безпечність продовжують ставати жертвами шахраїв усіх видів.

Основний принцип шахрайства – ввести жертву в оману і, скориставшись цим, спонукати її під певним приводом передати гроші або майно. Слід бути дуже уважними, щоб не потрапити в спритні руки шахраїв.

Найбільш поширений вид шахрайства – Шахрайства з банківськими картками. Шахрай телефонує на мобільний телефон та видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою cvv-код). Виказавши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який шахрай просить продиктувати йому. Через кілька хвилин на мобільний приходить SMS з банку, однак на цей раз – про зняття грошей з рахунку. Інколи постраждалі ще вірять, що SMS про зняття готівки це, мовляв, технічна процедура, і через кілька хвилин гроші будуть нараховані, але згодом розуміють, що це обман.

Досить часто до правоохоронних органів звертаються потерпілі від телефонних шахраїв. Громадяни повідомляють, що перерахували кошти шахраям за «звільнення» їх родичів з поліції. Зі слів потерпілих, їм телефонують вночі і кажуть, що їхні родичі потрапили у ДТП або затримані працівниками поліції і для того, щоб «залагодити це питання» потрібно заплатити гроші.

Аби не стати жертвою шахраїв, перш за все, не впадайте у паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів. Попросіть людину, яка вам зателефонувала назвати ім’я вашого рідного, описати його зовнішність і відповісти на питання особистого характеру.

Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Ще один популярний вид шахрайств – це Інтернет-шахрайства, поширені при купівлі-продажі товарів через Інтернет. Шахрай виставляє на сайт товар, ніби для продажу, і пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як покупець перерахував гроші, аферист зникає. Бувають випадки і навпаки — потерпілий надсилає товар замовнику, а грошей за нього так і не отримує.

Обмін грошей на нові купюри – потерпілими від такого виду шахрайств найчастіше стають особи похилого віку. Шахраї представляються банківськими службовцями та розповідають довірливим жертвам, нібито оголошено грошову реформу, і необхідно замінити старі купюри на нові. Замість справжніх грошей аферисти підсовують «куклу» з листочків паперу або сувенірні банкноти.

Шановні громадяни, будьте пильні, перевіряйте надану вам інформацію, не довіряйте незнайомим людям! Та якщо ви чи ваші знайомі все ж таки стали жертвою шахраїв або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції.

 

Глобинська

окружна прокуратура


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь