A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 14.03.2023 14:52
Кількість переглядів: 77

 

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги захистила право особи на отримання аліментів у зв’язку з продовженням навчання  

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернулася пані Олена, син якої продовжує навчання та у зв’язку з цим потребує коштів від батьків. Колишній чоловік пані Олени добровільно коштів на навчання сина не надає.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено головного юриста Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнткою та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що пані Олена розірвала шлюб. Від цього шлюбу є син, який досяг повноліття та продовжує навчання у вищому навчальному закладі. Витрати на навчання включають: оплату за навчання, проживання у гуртожитку, придбання канцтоварів, навчальної літератури, придбання ноутбука, проїзд до місця навчання з дому. Крім того сину необхідні кошти на харчування, одяг та взуття. У зв’язку з цим син потребує коштів від батьків. Пані Олена також виховує самостійно меншу дочку, тому повністю забезпечити потреби сина у зв’язку з навчанням вона не взмозі. Батько є працездатним, має офіційний дохід та земельну ділянку, але добровільно коштів на потреби сина у зв’язку з навчанням не надає. Син не отримує ніякого доходу та не має можливості працевлаштуватися у зв’язку з навчанням.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду про стягнення аліментів на повнолітнього сина, що продовжує навчання.

Враховуючи обставини справи та дослідивши додані до заяви докази, суд  встановив, що повнолітній син продовжує навчання і його батько має можливість надавати матеріальну допомогу у зв`язку із цим.

Таким чином, Олена Зайченко допомогла особі захистити її право на аліменти у зв’язку з навчанням.

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Згідно з ст.199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Частиною першою статті 200 СК України передбачено, що суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України “Про судовий збір” від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, у тому числі,  позивачі - у справах про стягнення аліментів.

 

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь