A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ОПІСТОРХОЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 30.03.2023 11:24
Кількість переглядів: 228

ОПІСТОРХОЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

 

Опісторхоз є причиною вживання в їжу малосольної річкової риби домашнього приготування.

Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози. Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок Південного Бугу, Дніпра та його притоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях. У Полтавській області щорічно реєструється випадки опісторхозу. Причиною захворювання стає вживання в їжу малосольної річкової риби домашнього приготування.

Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (язь, линь, плотва, чабак, єлець, сазан, лящ, жерех, червонопірка та ін.).

Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу. Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту. Тривалий час (10-20 років) паразит може перебувати в організмі остаточного господаря, а захворювання протікати роками з періодами загострення хвороби. Оскільки усі клінічні прояви хвороби є неспецифічними, діагноз підтверджується лише на підставі копрологічних досліджень біоматеріалу (фекалій) та серологічного дослідження крові.

З метою профілактики опісторхозу необхідно: не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання); не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах; не допускати згодовування сирою рибою котів, собак; не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь