A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 10.04.2023 10:00
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Працівниця Семенівського бюро правової допомоги захистила право особи на отримання свідоцтва про народження дитини  

 

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернулася пан Роман, у якого з дружиною народився син, коли вони перебували на тимчасово окупованій території України.

Для реєстрації народження дитини пан Роман звернувся до органу ДРАЦС та йому було відмовлено, оскільки не надано жодного з передбачених законодавством документів для державної реєстрації народження.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (внутрішньо переміщена особа) та призначено головного юриста Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що у пана Романа та його дружини народилась дитина на території, що на той час знаходилась в окупації та на цій території проходили бойові дії. Органи ДРАЦС відмовили у реєстрації народження дитини та рекомендували звернутися до суду. Із доказів, що підтверджують народження дитини у клієнта наявна тільки довідка, що видана лікарем акушером-гінекологом поліклініки, інших документів у зв’язку з бойовими діями не збереглося.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України.

Встановлення факту народження дитини необхідно заявнику для отримання свідоцтва про народження дитини встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

Враховуючи обставини справи, допитавши свідків та дослідивши додані до заяви докази, а також приймаючи до уваги те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість отримати заявнику свідоцтво про народження її дитини, виданого державним органом України, суд приходить до висновку про обґрунтованість та законність заяви, в зв`язку з чим, заява підлягає задоволенню.

Таким чином, Олена Зайченко допомогла особі отримати свідоцтво про народження дитини.

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Відповідно до ч. 2 ст. 9 ЗУ  «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

За змістом п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України “Про судовий збір” заявники - у справах за заявами про встановлення факту народження або смерті, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру звільнені від сплати судового збору при подачі заяви до суду.

 

За правовою допомогою Ви можете звернутися до сектору “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь