A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська рада об'єднана територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішна практика працівників відділу "Семенівське бюро правової допомоги"

Дата: 02.05.2023 09:00
Кількість переглядів: 125

До Семенівського бюро правової допомоги Кременчуцького місцевого центру звернувся пан Сергій, який мав намір усиновити дитину дружини від першого шлюбу.

Для здійснення свого наміру пан Сергій разом з дружиною звернулися до орану опіки та піклування, отримали висновок щодо доцільності усиновлення та рекомендацію звернутися до суду.

Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено головного юриста Семенівського бюро правової допомоги Олену Зайченко.

Після бесіди з клієнтом та ознайомлення із наданими документами працівниці бюро стало відомо, що пан Сергій перебуває у шлюбі із пані Іриною. У дружини від першого шлюбу залишився син Ярослав, який проживає з ними. Батько дитини давно помер. Пан Сергій ставиться до Ярослава як до власного сина та виховує його з малечку, у них склалися теплі відносини. Дружина пана Сергія хоче щоб її чоловік усиновив дитину та надала на це нотаріальну згоду. Крім Ярослава в сім’ї народилося ще двоє дітей. Ярослав ставиться до пана Сергія як до батька та надав згоду на усиновлення. Пан Сергій має позитивну характеристику за місцем проживання, забезпечує дружину та дітей всім необхідним, піклується про них.

Олена Зайченко на основі наданих документів та відомостей склала заяву до суду про усиновлення дитини, а також додала необхідні документи та докази.

Враховуючи обставини справи та дослідивши додані до заяви докази, а також приймаючи до уваги те, що усиновлення відповідає інтересам дитини і усиновлювача, вони обоє розуміють зміст і наслідки усиновлення, а відтак, суд задовольняє вимоги заяви про усиновлення повністю та вносить необхідні зміни до актового запису про народження дитини щодо її прізвища, по-батькові та батька (усиновлювача).

Таким чином, Олена Зайченко допомогла особі усиновити дитину.

Консультує юрист Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Зайченко:

Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя (ст. 207 Сімейного кодексу України - далі СК).

Усиновленою може бути дитина. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. (ч.ч. 1, 2, 5 ст. 211 СК).

Не можуть бути усиновлювачами особи, які: 1) обмежені у дієздатності; 2) визнані недієздатними; 3) позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 4) були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини; 5) перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; 6) зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; 7) не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); 8) страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; 9) є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини; 10) були засуджені за кримінальні правопорушення; 11) за станом здоров`я потребують постійного стороннього догляду; 12) є особами без громадянства; 13) перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 цієї статті не може бути усиновлювачем. Крім зазначених осіб не можуть бути усиновлювачами інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини (ст. 212 СК).

Усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом (ч. 1, 2, 5 ст. 217 СК).

Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення (ч.ч. 1, 2 ст. 218 СК).

На усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально (ч. 1 ст. 220 СК).

На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

За правовою допомогою Ви можете звернутися до сектору “Семенівське бюро правової допомоги” Кременчуцького місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь