A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Виплата щорічної разової грошової допомоги учасникам бойових дій

Дата: 05.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 1235

Фото без опису

Щороку в Україні до 5 травня виплачують одноразову грошову допомогу учасникам бойових дій та особам, що прирівняні до них, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, членам сімей загиблих військових, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та жертвам нацистських переслідувань.

Виплата такої одноразової допомоги визначена статтями 12-15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та входить до переліку пільг, на які мають право вищеперераховані категорії осіб.

Щорічна одноразова грошова допомога до 5 травня виплачується з 1999 року. Через кілька років після її впровадження, розмір допомоги почав встановлюватися рішенням Кабміну у зменшеному розмірі. А така зміна статті була визнана неконстиційною, тобто такою, що не відповідає Конституції України. З того часу особи що мають право на таку допомогу звертаються до суду для захисту свого права отримати визначену допомогу у розмірі, що був визначений при прийнятті Закону.

Право на виплату мають:

  • учасники бойових дій та особи, прирівняні до них;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники війни;
  • члени сімей загиблих військовослужбовців;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • жертви нацистських переслідувань.

Порядок виплати до 5 травня та її розмір визначає Кабінет міністрів у межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України. Тобто щороку визначається нова сума виплат.

Важливо! У квітні 2023 були внесені зміни до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", якими ці виплати були перенесені до Дня Незалежності України, тобто до 24 серпня.

Щодо розміру допомоги у 2023 році, то наразі ці питання уряд ще не врегулював.

Тобто ця одноразова допомога так само надаватиметься визначеним категоріям осіб, але до іншої дати – 24 серпня. Розмір виплати визначатиме Кабмін у межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.

Відповідно, особи, які мають право на отримання щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня, отримують свої виплати до Дня незалежності, тобто до 24 серпня 2023 року.

 

За правовою консультацією можна звернутися до сектору «Семенівське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт Семенівка, вул. Незалежності, 34, телефон: (05341)91243.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь