Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як забрати трудову книжку з роботи?

Дата: 27.06.2023 09:51
Кількість переглядів: 74

Як забрати трудову книжку з роботи?

 

Жодних особливих умов зберігання трудових книжок працівників правовий режим воєнного стану не визначає. Змін з цього приводу у законодавстві немає: зберігати трудові книжки працівників має підприємство, на якому вони працюють. Обов’язково видавати трудову книжку потрібно лише у разі, якщо працівник звільняється (ст. 47 КЗпП України).

Тож роботодавець не зобов’язаний видавати працівникам трудові книжки. Проте відсутні підстави і відмовляти працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу можна оформити у вигляді заяви.

У разі видачі трудової книжки працівнику на його вимогу, працедавець знімає з себе відповідальність за збереження трудової книжки.

Алгоритм видачі трудової книжки працівнику наступний:

  1. Працівник звертається до роботодавця з заявою, в якій просить видати йому трудову книжку з обґрунтуванням необхідності такої видачі.
  2. Роботодавець заводить додатковий журнал обліку тимчасово виданих трудових книжок (довільної форми), де працівник розписується в отриманні та поверненні трудової книжки.

Окрім того, згідно зі ст. 7 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у разі перебування підприємства в районі активних бойових дій роботодавець самостійно вирішує питання зберігання кадрових документів і може приймати рішення про видачу трудових книжок працівникам під підпис. Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) затверджується наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Водночас, роботодавець не може примусово видати трудову книжку на руки проти бажання самого працівника.

 

 

Головний державний інспектор Північно-Східного

міжрегіонального управління Держпраці                                Владислав КОВТУН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь