Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

КІНОКЛУБ DOCUDAYS UA ДЛЯ КЛІЄНТІВ ПРОБАЦІЇ СЕМЕНІВЩИНИ

Дата: 09.11.2023 10:58
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

КІНОКЛУБ DOCUDAYS UA ДЛЯ КЛІЄНТІВ ПРОБАЦІЇ СЕМЕНІВЩИНИ

07 листопада міжнародний День боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. відбувся перегляд та обговорення документальної кіно в Кіноклубі Docudays UA при уповноваженому органі з питань пробації Семенівщини кінострічки «Безголосся», яка створена у 2021 році Громадською організацією «Після тиші» спільно з Wanna production у межах проєкту «Мережа пам’яті» Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

В фільмі розповідається про геноцид єврейського населення містечка Турка в Карпатах на півдні Львівської області зі спогадів мешканців та родичів свідків тогочасних подій. Вдалося розшукати і проінтерв’ювати (в онлайн-форматі) лише одну єврейку, яка уціліла під час Голокосту в Турці. Ось довідка про неї:

Лідія Дікер (при народженні – Вайс) народилася 26 квітня 1938 року у Празі. Після того як нацисти окупували Чехословаччину, вона з батьками, Бенціоном та Дорою Вайсами, виїхали до містечка Турка на Львівщині. Лідія єдина з сім’ї уціліла під час Голокосту. Її врятувала Стефанія Тужанська, яка переховувала єврейську дівчинку у своєму будинку по вулиці Горб в Турці.

Зі спогадів Ліди: «Коли закінчувалась війна в 1944 році, я перебувала у сараї, тому що в будинку жили німці. День і ніч я була сама. Тьотя Стефа, коли хотіла мені дати їсти, робила це так, щоб ніхто не бачив. А німці були за стіною. Я чула вночі як вони співали, і музику. Шумно так. А я була там з козами в сараї».

Після війни Лідія лишилась проживати зі своєю рятівницею. Тоді ж їй повідомили про долю батьків: вони переховувались у лісі неподалік Турки і їх убили всього за кілька днів до приходу Червоної армії. У 1957 році вона виїхала до Польщі, а наступного року – до Ізраїлю, де оселилась в кіббуці Еврон. Після служби в ЦАХАЛі близько 40 років працювала у сфері соціальної опіки. У 2008 році Тужанській посмертно надали звання Праведниці народів світу.  Праведник народів світу — це почесне звання присвоюється від імені Ізраїлю відповідно до Закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв (1953) ізраїльським Національним меморіалом Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» особам, які за своєю національністю не були євреями, але з ризиком для власного життя рятували євреїв під час нацистської навали. Відповідно до визначених критеріїв, громадська Комісія присвоїла це звання понад 28,217 вихідцям із 51 країни світу. Україна займає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу, які рятували євреїв на її території (після Польщі, Голландії та Франції). Загалом цього почесного звання удостоєні понад 2701 українок і українців (за даними на січень 2023 р)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь