A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ДЕФІЦИТ ЙОДУ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 11.01.2024 11:20
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

 

                                 ДЕФІЦИТ ЙОДУ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

    Найбільш поширеною неінфекційною патологією в світі, за оцінкою Всесвітньої Організації Охорони Здоровя, є йододефіцит людського організму. Причина цього – брак йоду в стравах і воді. Майже 30% населення земної кулі, за даними ВООЗ, Міжнародного комітету контролю за йододефіцитними захворюваннями, живе в умовах ризику розвитку йододефіцитних хвороб. Практично немає країн, де йододефіцит не був би визнаний як серйозна загроза здоров’ю. Клінічні прояви йододефіцитних захворювань виявлені майже у 740 млн. чол. Лише в країнах Європи 20—30 млн. розумово відсталі, що пов'язано з йодною недостатністю. Понад 655 мільйонів людей у світі страждають ендемічним зобом, 43 мільйони мають мозкові порушення через нестачу йоду в продуктах харчування.

        Для більшості областей України, в тому числі для Києва та Київської області, мається йододефіцит легкого ступеня, середнього — для північних, деяких центральних і південних місцевостей, а важкого — для західних.

    Навіщо організму людини потрібен йод?

     Йод входить до складу молекули щитоподібної залози, розташованої біля гортані на передній поверхні шиї. Щитоподібна залоза та її гормони вкрай необхідні для нормальної діяльності організму людини, але більш за все їх роль проявляється в перші роки життя дитини. Саме гормони щитоподібної залози сприяють нормальному і гармонійному зростанню і розвитку організму дитини. Брак йоду, «будівельного матеріалу» для гормонів щитоподібної залози, призводить до порушення функції залози та зниження продукції її гормонів.

  Якщо в організмі не вистачає йоду…

  Навіть незначний брак йоду в організмі здатний викликати серйозні вади здоровя: зниження працездатності, у дітей розвиток розумової відсталості, порушення зору. Навіть глухонімоту медики в багатьох випадках повязують з «йодним голодом». Нестача йоду спричиняє безпліддя у жінок, високу смертність новонароджених, кретинізм та зниження інтелекту. Таким дітям важко навчатися у школі, вони не можуть здобути хорошу професію й адаптуватися у суспільстві.

   Отже, такі категорії населення, як діти, підлітки та вагітні жінки найбільше потерпають від дефіциту йоду. Серед старшокласників, за даними медоглядів, поширене збільшення  щитоподібної залози різного ступеня у більш як 40 відсотків учнів.

    Як же подолати цю проблему?

   На сьогодні встановлено: потреба організму в йоді складає 100-200 мікрограмів на добу. Така кількість міститься, наприклад, в 5 грамах (одна чайна ложка) йодованої солі.

  Її отримують шляхом додавання калію із забезпеченням рівня йодування 40 мг йоду в 1 кг солі. Таким чином, в 1 г йодованої солі міститься в середньому 40 мкг йоду. Але її суттєвим недоліком є нестійкість – йод швидко випаровується під дією вологи, світла і кипіння. Натомість відомо, що йод найкраще засвоюється в сполуці з молочним білком.

  Середньодобове споживання солі складає 5-10 г. Отже, потрапляння йоду до організму із сіллю з урахуванням 50 % втрат при зберіганні й кулінарній обробці становить 100-200 мкг на добу.

  Додаткове надходження такої дози йоду дозволяє забезпечити фізіологічні потреби організму в ньому.

  Перевагою солі, як носія йоду, перед іншими продуктами є приблизно однакове споживання її всім населенням упродовж року.

   Отже, єдиний надійний спосіб запобігти нестачі йоду в організмі людини – споживання цього мікронутрієнта у будь-якому вигляді. Це – збагачені йодом харчові продукти: вода, хліб, рослинні жири, молоко, масло, сіль. Продукти моря: риба, морська капуста.

Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь