Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Медична маска в епідсезон ГРВІ, грипу та COVID-19: кому і в яких випадках рекомендована?

Дата: 18.01.2024 14:43
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

Медична маска в епідсезон ГРВІ,

грипу та COVID-19: кому і в яких

випадках рекомендована?

 

Медичні маски, дотримання дистанції та введення «локального карантину» в окремих містах чи областях під час значного підйому рівня захворюваності на гострі респіраторно-вірусні захворювання - це одні з основних протиепідемічних та профілактичних норм, які, попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19, діють в Україні на постійній основі. Такі протиепідемічні заходи можуть вживати в областях чи окремих районах, містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу, або у разі спалаху респіраторно-вірусних інфекцій в окремих установах чи організаціях, навчальних закладах тощо.

Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону, який починається в Україні у жовтні та закінчується навесні.

Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів.

 Одягати захисну маску рекомендовано: 

  • якщо відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте та не можете залишатися вдома;
  • пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом, - маска обмежить потенційне поширення респіраторних виділень;
  • якщо доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 та грип;
  • здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту;
  • лікарям та медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми, та під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

 Як правильно використовувати медичні маски? 

  • Медичну маску потрібно одягати чистими руками, бажано перед цим їх помити з милом або очистити розчином для рук на спиртовій основі.
  • Не можна використовувати маски, які одягали повторно та ті захисні чи медичні маски, які мають пошкодження. Також не можна носити чужі маски. Маски – це індивідуальний засіб захисту.
  • Правильно одягнена маска має закривати ніс та рот таким чином, щоб між обличчям та маскою не було щілин. Вона також повинна давати змогу людині вільно дихати.
  • Знімати медичну маску варто не торкаючись її передньої частини.
  • Змінювати медичні маски варто кожні 2 години та тоді, коли вони стали вологими або ж забруднились.
  • Викидати використані маски бажано у закриті контейнери.

Вірусні інфекції передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й контактним. Тому використання лише маски буде недостатньо. Найбільш ефективними методами профілактики у період респіраторно-вірусних захворювань й епідемій є комплекс з вакцинації, дотримання правил особистої гігієни (миття рук, обробка рук антисептиками, особливо після контакту з поверхнями, як дверні ручки, поручні в транспорті, тощо), правильного харчування, регулярного провітрювання приміщень, уникнення тривалого перебування у місцях скупчення людей, ізоляції вдома у разі появи симптомів застуди.

За офіційною інформацією Міністерства охорони здоров’я України, з жовтня в Україні на ГРВІ, грип та COVID-19 перехворіло 1,9 млн людей, 56% — діти. За перших ознак захворювання необхідно звернутися до сімейного лікаря, не вдаватися до самолікування, а під час хвороби подбати про безпеку рідних та колег (залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд).

Найефективнішим способом посилення імунітету проти грипу та COVID-19 у світі визнана вакцинація. Наразі усі області забезпечені безоплатною вакциною проти COVID-19. Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу можна придбати в аптеці.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь