Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Безпечне застосування пестицидів та агрохімікатів під час проведення комплексу польових робіт.

Дата: 02.05.2024 10:08
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

 

Безпечне  застосування пестицидів та агрохімікатів під час проведення комплексу польових робіт.

 

    У сфері вирощування рослинної продукції діяльність сільськогосподарських підприємств в Україні, а також фізичних осіб у силу своїх особливостей є одним із найризикованіших видів підприємницької діяльності. Останні роки ця галузь стрімко розвивається . Існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй  діяльності, як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку посівів, так і звичайні громадяни.

  За останні роки відбулися істотні зміни в хімічному методі захисту  рослин майже повністю змінився асортимент пестицидів, який охоплює велику кількість препаративних форм, більшість з яких належить до різних груп органічних сполук.

    Правильне використання  засобів захисту рослин – справа не тільки важлива, а й дуже складна та відповідальна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується надзвичайним розмаїттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на людину, тварин і корисні організми, поведінки в навколишньому середовищі та післядії.

    Тому знання  відповідних документів, які регламентують правильне і безпечне застосування засобів захисту  рослин, практична робота із хімічними засобами захисту рослин, навички, досвід, дисципліна і висока організованість праці є необхідними складовими сучасного сільськогосподарського виробництва.

  Зараз в районі вже масово проводять застосування пестицидів і  основне завдання кожного керівника – це вчасно провести всі технологічні роботи та не допустити отруєння робітників, забруднення навколишнього середовища, під час проведення цих робіт.

   Пестициди – не для аматорів, а тому необхідно усвідомити, що їх можна застосовувати тільки  по мірі необхідності, якщо дана ситуація загрожує, зменшенню урожаю та загибелі рослин і щоб не допустити розповсюдженню шкідників, хвороб на бур’янів. Тому перед застосуванням треба провести обстеження посівів та скласти відповідний акт про доцільність застосування пестицидів. Щоб захистити  людей і довкілля, застосуванням пестицидів повинні займатись особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск і наряд на виконання робіт із пестицидами і агрохімікатами.

     Держпрожспоживслужба активно проводить навчання людей які будуть задіяні на роботах по застуванню пестицидів та агрохімікатів.

    Для захисту робітників від негативного впливу пестицидів господарства  усіх форм власності забезпечують їх безкоштовним спецодягом, спецвзуттям, рукавицями для хімічних робіт, респіраторами, захисними окулярами. Засоби індивідуального захисту підбирають для кожного робітника і закріплюють за ним на весь період робіт. Громадянам, які застосовують отрутохімікати на своїх присадибних ділянках теж повинні дбати про свою безпеку.

   Найбільш суттєвим порушенням при застосуванні  отрутохімікатів є перевищення робочого часу. Тому хочу нагадати, що тривалість робочого дня при роботах із сильнодіючими препаратами становить 4 години, з іншими не більше 6 годин. Ці роботи краще проводити у ранкові  ( до 10  годин ) та вечірні  (18-22 )години, а коли похмура і прохолодна погода протягом усього світлового дня,  при мінімальних висхідних повітряних потоках, при цьому організувавши дві або три бригади по застосуванню отрутохімікатів.

   При застосуванні пестицидів необхідно суворо дотримуватись рекомендованих норм застосування препаратів, строків останніх обробок та використовувати тільки препарати, які  зазначені в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Препарати необхідно закупляти тільки по мірі потреби, а при покупці вимагати у продавця чи представника фірми сертифікати якості на дану продукцію.

  При застосуванні пестицидів часто зустрічаються такі порушення, як порушення санітарних норм застосування, тому хочу нагадати, що зона санітарного розриву при застосуванні пестицидів від населених пунктів, тваринницьких комплексів, водойм і місць відпочинку становить при штанговому внесенні пестицидів – 300 м, а при застосуванні авіації – 1 км.

Також необхідно враховувати швидкість вітру при (дрібнокрапельному) – 3 м/с, а при (великокраплинному) – 4 м/с . Найкраще застосовувати препарати, біля населених пунктів, які внесені в «Перелік препаратів дозволених для роздрібного продажу населення» бо вони відносяться до слабо токсичних препаратів.

 

  Також не менше ніж за дві доби до початку проведення  кожної хімічної обробки, адміністрація господарства сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місце, строки і методи застосування  пестицидів, необхідно це робити через пресу, а також територіальні громади.  У період проведення робіт у радіусі 200 М від меж ділянок, що обробляються встановлюються попереджувальні написи.

   Дотримуючись всіх цих норм та правил можна уникнути забруднення навколишнього середовища, а найголовніше зберегти життя та здоров»я людей та виростити високий та безпечний урожай сільськогосподарських культур.

 

 

Провідний спеціаліст відділу захисту рослин

фітосанітарної діагностики та прогнозування

Управління фітосанітарної безпеки Головного

управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області                                                                               Лариса Артикульна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь