Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

Дата: 28.05.2024 10:54
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

Травневе засідання нашого місцевого кіноклубу Docudays UA при уповноваженому органі з питань пробації було присвячено вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру, історії Голокосту й питань політики пам'яті громадських активістів. Здійснено перегляд фільму Володимира Чеппеля "Бабин Яр: у пошуках пам'яті" 2017р.

Розстріли в урочищі розпочалися відразу після вступу нацистів та їх союзників до Києва,у вересні 1941року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста. Масові розстріли тривали п'ять днів, з 29 вересня по 3 жовтня. Протягом наступних двох років нацисти розстрілювали інших жертв гітлерівського терору, таких як українські націоналісти, роми та радянські військовополонені. Всього, за словами дослідника історії Києва Михайла Кальницького, за два роки окупації у Бабиному Яру було вбито понад 100 тисяч людей, половина з яких була євреями. Нацистська операція в Бабиному Яру 29-30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних дій Другої світової війни, коли вбили майже 34 тисячі євреїв - мешканців Києва. За цей час жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищували їх як соціокультурну й етнографічну спільноту.

Після перегляду присутні активно обговорювали кінострічку та ділилися своїми думками і враженнями. Насправді створення та покази таких документальних фільмів є одним із найефективніших інструментів донесення історичної ситуації. Суспільство має усвідомити, що трагедія Бабиного Яру є невід'ємною частиною загальноукраїнської історичної пам'яті. І потрібно робити все можливе, щоб не привести до подібної катастрофи.

 

Волонтер пробації Сергій ПОХИЛЕЦЬ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь