Оболонська сільська територіальна громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Амброзія – джерело алергічних захворювань

Дата: 21.08.2024 09:23
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

 

Амброзія – джерело алергічних захворювань

 

Проблема бур’янів, особливо карантинних, таких як амброзія  завжди була і є актуальною. Забур’яненість території завжди сприяє засміченню, створенню несанкціонованих звалищ, погіршує санітарний стан чим втрачається привабливість наших населених пунктів.

Особливе занепокоєння населення, медичної галузі, органів влади викликає розповсюдження карантинної рослини – амброзії  в  регіонах нашої держави  та вплив її на виникнення алергічних захворювань.

Амброзія – злісний карантинний бур’ян. Потрапила до нашого регіону з Північної Америки, висота рослин – здебільшого 0,2 – 1,8м, проте може досягати 2,5м. Цей вид здатен нарощувати значну наземну масу та має потужну стрижневу кореневу систему, що може проникати в грунт на глибину до 4 м.

Розмножується цей карантинний вид насінням, розповсюджується з неочищеним насіннєвим матеріалом, шротом, транспортними засобами. Сходи

рослин  з’являються при температурі повітря понад +6-8°С.  Насіння, що легко осипається, починає дозрівати, починаючи з серпня місяця.

Ця рослина не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять), відзначається високою біологічною активністю – здатна заглушити та витіснити не тільки польові культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі, тому найбільше розповсюджена амброзія в таких місцях як  пустирі, сади, пасовища, узбіччя доріг, залізничні насипи, поблизу сміттєзвалищ, ярків тощо.

Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. З одного квадратного метру ділянки ураженої амброзією пилок амброзії під час цвітіння поширюється в радіусі двох кілометрів. Під час цвітіння пилок цієї рослини викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзій ним полінозом. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної  астми, особи з іншими вадами дихальних шляхів та легень, хворобами серцево-судинної системи.

Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Тож зрозуміло, що боротьба з описаним видом має носити комплексний характер і загальнодержавний масштаб. Скошування наземної маси дає лише тимчасовий ефект, а поряд з цим стимулює кущення і розростання рослин. Тому рослини слід видаляти з коренем. Якщо рослини амброзії встигли зацвісти, то вилучати і спалювати їх необхідно вже після утворення зелених плодів, контролюючи, щоб насіння не висипалось.

І ще є одна дуже важлива особливість – амброзія є однорічна рослина і тому її потрібно знищувати до початку цвітіння разом з корінням, що попередить її подальше поширення та виключить негативний вплив на здоров’я населення.

    Безумовно велика роль у вирішенні даної проблеми надана комунальним службам та власникам підприємств, установ, організацій та індивідуальних садиб, яким необхідно прийняти активну участь у ліквідації бур’янів та благоустрою територій об’єктів.

Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку. Але в межах населених пунктів гербіциди для знищення амброзії не застосовуються. Таким чином в межах території населених пунктів амброзію можливо тільки скошувати, виривати і компостувати, щоб не дати можливості квітувати та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням. У період цвітіння працювати з амброзією не можна.

Позитивний ефект у боротьбі з даним видом дають агротехнічні заходи, зокрема дотримання сівозміни. На дуже забур’янених амброзією ділянках можна проводити висів багаторічних злакових трав або травосумішок, розміщувати посів злакових або бобових культур з підвищеною густотою рослин. Ефективним є лущення стерні з наступною оранкою та поверхневим обробітком грунту, періодичною глибокою оранкою.

 

Кременчуцьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь